Hopp til innhold

Barneombudet glad for barnevern-bot

Barneombud Anne Lindboe er glad for at Riksadvokaten har bøtelagt kommuner i Nord-Trøndelag for forsømmelser i barneverntjenesten. – Barn er helt avhengige av et barnevern som tar dem på alvor og gir dem den hjelpen de faktisk har krav på, sier hun.

Anne Lindboe

– Jeg håper dette vil virke forebyggende, og sørge for at alle landets kommuner har en god barneverntjeneste på plass, sier barneombud Anne Lindboe.

Foto: Beate Riiser / NRK

I går ble det kjent at Riksadvokaten bøtelegger fire kommuner i Nord-Trøndelag for grove forsømmelser overfor mer enn 100 barn.

– Dette signaliserer at det ikke er frivillig om du skal gi barn tilgang til et godt barnevern. Det er en forpliktelse alle kommuner har, og hvis den brytes får det konsekvenser, sier barneombud Anne Lindboe til NRK.

La bort saker eldre enn 6 måneder

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil med boten sende et signal i til landets kommuner.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Erik Stene

Velferdsdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Erik Stene anmeldte kommunene.

Foto: Knut Reitan / NRK Trøndelag

De fire kommunene som utgjør Midtre Namdal samkommune ble i april 2013 anmeldt av Fylkesmannen, etter en bekymringsmelding om at barnevernet henla saker ulovlig.

Da hadde Fylkesmannen gjennomgått rapporter fra 2008 fram til 2013, og avdekket 149 ulovlige henlagte barnevernssaker. I alt 106 barn ble rammet av et sviktende barnevern.

– Begrunnelsen fra barnevernet var at saker som var eldre enn seks måneder ble henlagt, selv om rapportene var alvorlig. Vi er veldig glad for at vi fikk kjennskap om dette, sa velferdsdirektør hos Fylkesmannen, Erik Stene, til NRK i 2013.

Flere av barna som er omtalt i disse rapportene skal ha blitt utsatt for både vold og annen grov omsorgssvikt. Likevel valgte barnevernet i Midtre Namdal å henlegge flere saker.

– Barna er avhengige av barneverntjenesten

Saken ble først henlagt av statsadvokaten, men Riksadvokaten har nå omgjort henleggelsen etter klage fra Statens helsetilsyn.

– Blir ikke forelegget vedtatt, vil saken bringes inn for retten, skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i en pressemelding.

Barneombud Lindboe understreker at barn som er potensielt utsatt for vold eller omsorgssvikt hjemme, er blant de mest sårbare vi har.

– Det å ikke undersøke ordentlig, eller la være å åpne sak der hvor man skal gjøre det, er svært alvorlig for de barna det gjelder. Vi risikerer at de blir værende i en situasjon med vedvarende omsorgssvikt. Det kan i ytterste konsekvens få fatale følger for barna.

Har ennå ikke vedtatt boten

Riksadvokaten gir forelegg for grov uforstand i tjenesten i tidsrommet 2009 - 2012, og slår fast følgende:

  • Kommunene forsømte behandlingen av en rekke saker som omfattet 100 barn
  • Barnevernet unnlot å undersøke saker nærmere
  • Barnevernet foretok mangelfulle undersøkelser
  • Barnevernet overså pålagt saksbehandlingsfrist
  • En rekke barn fikk ikke den beskyttelse og oppfølgin de hadde krav på.

Fredag møtes de fire kommunene Overhalla, Namsos, Fosnes og Namdalseid for å ta stilling til om de skal vedta boten på 75.000 kroner, eller om de skal gå til rettssak.