Arkeolog Lars Fredrik Stenvik har sammen med kolleger avdekket gammel kobberproduksjon i Meråker.
Foto: Håvard Zeiner / NRK– For første gang vet vi nå at det er produsert kobber fra malm i middelalderen i Norge, sier førsteamanuensis Lars Fredrik Stenvik ved NTNU Vitenskapsmuseet til nettstedet
.1300-tallet
Man har lenge slitt med å finne arkeologiske funn som viser utvinning og smelting av kobbermalm helt tilbak i middelalderen, men nå har arkeologene funnet bevis for at det foregikk kobberproduksjon i Meråker helt tilbake til 1300-tallet.
Elva Kopperåa var utgangspunktet for utgravingene som er gjennomført. Ikke så rart kanskje når man vet at navnet er brukt i gamle skriftlige kilder.
Restene etter den avanserte kobberproduksjonen er funnet ute på ei øy i elva.
Trekonstruksjoner
På øya er det tidligere funnet trekull, slagg og små irrgrønne klumper av kobber. I sommer ble det også avdekket rester av trekonstruksjoner som viser en teknologisk avansert produksjon.
– Treverket er forbausende godt bevart, sier Stenvik til nettstedet.
Kobber var et viktig metall i middelalderen og ble benyttet til å produsere blant annet mynter og kirkeklokker.
I Norge er det få spor av kobberproduksjon fra før 1500-tallet, men senere ble det startskuddet for norsk storindustri med gruver både på Røros, i Folldal og andre steder i Trøndelag og nordlige deler av Hedmark. Men det var først på utpå 1700- og 1800-tallet.