Ap stormer frem i Trøndelag

Arbeiderpartiet får nesten 50 prosent av stemmene i Nord-Trøndelag, viser en meningsmåling. – Sympatibølge, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Arbeiderpartiet logo

Arbeiderpartiet gjør det svært godt på meningsmålingene i Trøndelag.

Meningsmålingene, som er gjort for Trønderavisa og Adresseavisen, viser en formidabel fremgang for Arbeiderpartiet i Trøndelagsfylkene.

Ifølge Adresseavisen ville 43,3 prosent av befolkningen i Sør-Trøndelag stemt Arbeiderpartiet dersom valget var i dag. Trønder-Avisa har gjort en tilsvarende undersøkelse i nordfylket, og den viser at hele 49,4 prosent ville stemt på partiet.

– Sympatibølge

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener Arbeiderpartiet får sympatistemmer.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det går en sympatibølge gjennom Trøndelag etter terrorangrepene 22. juli, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Han er ikke i tvil om at terrorhandlingene spiller inn på meningsmålingene.

– Vi har sett eksempler på slike sympatibølger før. Etter drapet på Oluf Palme i 1986 gikk Socialdemokraterna frem med 10 prosent.

Kan endre seg før valget

Jenssen er ikke overbevist om at resultatet holder seg frem til valget om en måned.

– Det kommer alltids nye saker, og det kan bli endringer fremover. Men dette handler i stor grad om at Arbeiderpartiet vinner tilbake sine gamle velgere, og at det blir som i etterkrigstida.

Kommune- og fylkestingsvalget holdes den 12. september.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .