NRK Meny
Normal

Anmelder fiskemelfabrikk for utslipp

Fiskemelfabrikken Vital Rørvik i Vikna kommune er anmeldt for å ha sluppet avfall rett i sjøen. Ifølge fylkesmannen i Nord-Trøndelag skal bedriften ha sluppet ut enda mer avfall etter at de ble anmeldt.

Strandsone Rørvik

Avfallet fra fabrikken havnet i fjæra like nedenfor anlegget etter fjorårets utslipp.

Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

Anne Sundet Tangen

Anne Sundet Tangen er assisterende miljøverndirektør i Nord-Trøndelag.

Foto: Privat

Det var i fjor det ble rapportert om avfallsutslipp fra fabrikken som produserer fiskemel og fiskeolje av biprodukter av fisk fra havbruksnæringen. Nå har fylkesmannen tatt opp saken med fabrikken på nytt.

– Nye utslipp

– Fra lokale folk har vi fått meldinger om at det er mistanke om nye utslipp til sjøen. Vi har derfor bedt om en forklaring fra Vital Rørvik, slik at vi følger opp denne saken videre. De har meldt tilbake til oss om at de har rettet de avvikene som har vært. Derfor må vi spørre på nytt om det har vært spesielle hendelser i det siste, sier assisterende miljøverndirektør Anne Sundet Tangen til NRK.

Fylkesmannen gjennomførte tilsyn ved fabrikken etter fjorårets utslipp av avfall. Nå er Vital Rørvik altså meldt til politiet for de ulovlige utslippene som de ikke varslet om i 2014.

– Et alvorlig tilfelle

– Det er ikke så mange saker i året vi velger å anmelde til politiet. Det er et alvorlig virkemiddel å bruke, men dette tilfellet syns vi var såpass alvorlig, sier Sundet Tangen.

Forurensingen fra fiskemelfabrikken var godt synlig i fjor, og ifølge meldingene som har kommet til fylkesmannen, er ikke problemet helt borte.

– Avfallet har runnet ut i fjæresonen og lagt seg på steinene og vegetasjonen i fjæra. Dette er avfall som egentlig skal ut på dypere vann, sier Anne Sundet Tangen.

– Har kontroll

Daglig leder hos Vital Rørvik, Kristian Melgård, sier til NRK at de har kontroll på avløpsledningen, og at den fungerer som den skal.

Bedriften opplyser at de ikke har hatt episoder med ureglementerte utslipp siden ledningen ble reparert før jul. Melgård sier at det derfor er vanskelig å forklare meldingene om ytterligere forurensing som fylkesmannen hart fått.

Strandsone Rørvik

Utslippet var synlig i hele strandsonen ved fabrikken da fylkesmannen var på befaring i 2014.

Foto: Fylkesmannen Nord-Trøndelag