Hopp til innhold

Rekordsatsing på norsk sokkel. Olje- og energiministeren: – Trenger ikke flere julegaver i år

Aker BP har levert ti planer for ny utbygging og drift på norsk sokkel. Det er ventet å gi 150.000 årsverk i Norge.

Aker Solutions Stord

Nye kontrakter sikrer nye arbeidsplasser.

Foto: Olav Røli / NRK

– I dag skriver vi historie for Norge. Aldri før er det tatt investeringsbeslutninger som summerer seg til 200 milliarder på norsk sokkel, sier styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen.

Med investeringer på i overkant av 200 milliarder er dette en av Europas største private industrisatsinger, står det i ei børsmelding.

Aker BP har gitt flere kontrakter til sine partnere.

Det vil merkes i byer og bygder over hele landet, sier Karl Johnny Hersvik som er administrerende direktør i Aker BP.

Det er til sammen ti PUDer og én PAD som er overlevert til Regjeringa i dag. Olje – og energiminister Terje Aasland (Ap) tok imot planene i formiddag.

Dette er stort og viktig. Det er som å åpne luke nummer 16 i julekalenderen og finner en rekordstor satsing på norsk sokkel. Jeg trenger ikke flere julegaver i år. Dette er en julegave til veldig mange, sa han fra scenen.

I talen sin la Aasland vekt på Norges stadig viktigere rolle som leverandør av olje og gass.

Terje Aasland (Ap) Og Lars Høier i Aker BP.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sammen med Lars Høier i Aker BP.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vi har økt eksporten av gass med åtte 8 prosent dette året. Det forteller veldig tydelig hvor betydningsfull gassen er, og hvor viktig norsk olje- og gass er for Europa, sa Aasland som kaller dette en drømmedag.

– Når vi ser framover er jeg opptatt av at vi utvikler, og ikke avvikler olje- og gassindustrien vår, sa han.

Han sier det aldri er tatt en viktigere beslutning i hele Aker.

LO er glad for nyheten. De viser blant annet til behovet for gass i Europa.

Nå står vi midt i en europeisk svært krevende energikrise der våre energileveranser til Europa er viktigere også rent sikkerhetspolitisk enn før, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Les også Full sysselsetting ved oljeverftene – nå tør folk kjøpe seg bil

Aker Solution Verdal

Svært kritisk

Dette er en ordentlig dårlig dag for norsk økomoni, og det er en katastrofe for omstilling til grønt skifte og for norske Klima- og gassutslipp, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Naturvernforbundet mener dette kommer til å føre til en overoppheting av norsk økonomi, og en utsettelse av det grønne skiftet, ved at viktige folk må jobbe med oljeprosjekter når de egentlig skulle omstille seg.

Oljeskattepakken har virket altfor godt, akkurat som miljøbevegelsen advarte mot da stortinget forhandlet om dette i 2020, sier Gulowsen.

Natur og ungdom er heller ikke begeistret.

Vi mangler kompetanse, investeringer og arbeidskraft i de grønne næringene, og da hjelper det ikke at deler av selskapet har mål om grønne prosjekter, når de fortsetter å undergrave den nødvendige omstillingen, sier Gina Gylver, som er leder i Natur og ungdom.

Truls Gulowsen, leiar Naturvernforbundet.

Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, mener at oljeskattepakken har virket alt for godt.

Foto: Fartein Rudjord

Ville ikke vært mulig uten samarbeid

Investeringen Aker BP nå gjør hadde ikke vært mulig uten samarbeid og dialog med norske myndigheter, mener styrelederen. Han sier at en midlertidig endring i petroleumsskatten har vært avgjørende.

Det samme sier administrerende direktør, Hersvik. Han påpeker at tiltakspakken Stortinget vedtok sommeren 2020 har vært viktig for både leverandørindustri og samfunnet.

– Tiltakspakken gjorde at oljeselskapene våget å satse igjen. Hjulene kom i gang. Nå står vi her litt over to år senere og ser det direkte resultatet av tiltakspakken, sier Hersvik i ei børsmelding.

Goliat

Det skal bygges investeres mer på sokkelen, også her i Norskehavet.

Foto: Allan Klo / NRK

Dette er veldig stort. Jeg kan ikke huske sist gang de leverte inn så mange utbyggingsplaner på en gang. Dette er et resultat av den omstridte oljeskattepakken.

Det sier Hilde Øvrebekk, som er kommentator i Stavanger Aftenblad.

Skattepakken innebærer at oljeselskapene må levere inn planene sine før nyttår for å få de fordelene som pakken gir.

Gir det mening å investere så mange penger i fossil energi i 2022?

Det må være opp til politikerne å avgjøre om det er fornuftig å investere i fossilt, men det er ingen tvil om at det er denne aktiviteten som også vil føre til investeringer av fornybart. Mange av oljeselskapene sitter på teknologien og kompetansen som trengs for å komme videre i det grønne skiftet, sier Øvrebekk.

Største kontraktstildeling i ett kvartal

Det gjør for eksempel at Aker Solutions og dem de samarbeider med har signert kontrakter for å utvikle feltene Yggdrasil, Valhall PWP-Fenris og Skarv satellitt.

Bare Aker Solutions forventer at disse kontraktene vil gi dem rundt 50.000 årsverk. Det inkluderer ringvirkninger for underleverandører og andre.

– Dette vil sikre et høyt aktivitetsnivå og forutsigbarhet for alle Aker Solutions lokasjoner i Norge og ved mange av våre internasjonale lokasjoner i flere år fremover, skriver konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions, i ei pressemelding.

Han påpeker at disse oppdragene samla sett er de største kontraktene som er gitt i ett enkelt kvartal i selskapets historie.

– Arbeidet med disse prosjektene gir muligheten til å fortsette utviklingen innen fornybart, med investeringer i folk, digitalisering, verftsfasiliteter og prosjektgjennomføring, skriver Digre.

Arbeid ved fire verft

Mye av investeringene vil gjøres ved Aker Solutions fire verft i Norge. I Verdal vil de blant annet investere i en robotisert og automatisert produksjonslinje. Der skal de bygge fire stålunderstell og to topsides.

Dette betyr at vi får nødvendig kapasitet for å levere olje og gassprosjekt på kort sikt, og posisjonerer oss til å være konkurransedyktig for havbruk og havvind når det markedet kommer. Det skriver kommunikasjonssjef Tove Strand Trana i Aker Solutions.

Lokalsjonsleder for Aker Solutions i Stavanger, Kjetil Vågen, sier de har mange operatører som er sikret jobb framover i mange år.

Dette er en stor dag. Vi har en stor arbeids- og ingeniørstyrke i Rogaland. Nå vil det bli en ro på arbeidsfronten, og at vi kan bidra med forbedring og utvikling av digitalisering. Det er veldig viktig for oss her i Stavanger, sier han.

Oljeserviceselskapet Aibel skal bygge en ubemannet produksjonsplattform, som er det første av sitt slag. Kontrakten er på syv milliarder kroner, og er den tredje største kontrakten selskapet har inngått noensinne.

Dette er en viktig kontrakt for Aibel, den sikrer arbeid til veldig mange av våre ansatte i lang tid framover, sier Mads Andersen som er konsernsjef i Aibel.

Les også Denne lille justeringen av skattekortet gir Solveig (23) tusenlapper ekstra i måneden

Portrettbilde av Solveig Marie Hokland Larssen