NRK Meny
Normal

– Utviklinga har eksplodert

Syntetisk cannabis var bortimot ukjent for politiet i Sør-Trøndelag for kort tid siden.

Syntetisk cannabis

Syntetisk cannabis er et voksende problem i Sør-Trøndelag.

Foto: NRK

Forrige helg ble det kjent at en 22 år gammel mann fra Nord-Trøndelag var den første i Norge som døde av bruk av syntetisk cannabis.

Politiførstebetjent Ole Devle ved Sør-Trøndelag politidistrikt forteller til NRK at syntetisk hasj er et relativt nytt, men voksende problem i Sør-Trøndelag.

– Det vi ser er at det er et økende problem. Vi ser det gjennom økte beslag i Tollvesenet og vi blir kjent med det gjennom internett-handel. Det gjelder ikke bare syntetisk cannabis, men syntetisk narkotika generelt, sier Devle.

– Du skal ikke veldig langt tilbake før vi er mer eller mindre ukjent med syntetisk hasj, så den utviklinga har forsåvidt eksplodert.

Mørketall for Tollvesenet

Tollvesenet i Midt-Norge opplyser til NRK at de ikke har opplevd økte beslag av syntetisk cannabis, men at det har en enkel forklaring: Mesteparten av det syntetiske stoffet sendes via post fra utlandet, og Tollvesenets postkontroll er sentralisert i Oslo. Statistikk over hvilke fylker den beslaglagte posten skulle til er ikke tilgjengelig, som gjør det vanskelig å vite de konkrete tallene.

Bjørn Arild Sørlie ved Tollvesenet i Midt-Norge sier at det i tillegg foreligger en del mørketall på andre syntetiske stoffer enn cannabis.

– Mange av de stoffene vi finner er ikke på narkotikalista, og blir isteden listet som ulovlige farmasøytiske midler, sier Sørlie.

Vanskelig å få bukt med

Ole Devle sier det er vanskelig å bekjempe den voksende trenden med bruk av syntetisk cannabis.

– Det er det ikke så lett å svare på. Det blir jo stadig lettere å få tak i sånne stoffer via internett, og når de syntetiske stoffene kommer i hendene på brukeren, blir det enda vanskeligere å avdekke det. Det er små mengder det er snakk om, og de syntetiske stoffene blandes ofte ut i forskjellige væsker, og da blir det vanskeligere å finne det, forteller Devle.