Hopp til innhold

– Det ser ut som ei slagmark

STATLAND/NAMSOS (NRK): Statland blir beskrevet som en slagmark etter flodbølgens ødeleggelser. – Et meget uhyggelig syn, sier innsatsleder hos politiet.

Innsatsleder hos politiet i Nord-Trøndelag, Kjetil Barstad, har tatt en nærmere titt på ødeleggelsene etter flodbølgen på Statland. Han sier det er uvirkelig at noe slikt har hendt.

– Det ser ut som ei slagmark. Båtene ligger strødd ute i sjøen, og ødeleggelsene er store. Det er veldig uhyggelig, sier han til NRK torsdag morgen.

I natt har politiet hatt vakt ved sperringene rundt det utsatte området.

  • Se rasstedet filmet med varmesøkende kamera nederst i saken
Innsatsleder om skadene

VIDEO: Innsatsleder om skadene på Statland.

Venter på dagslys

Klokken 23.00 onsdag kveld kom geoteknikere til Statland. Nå venter de på dagslys slik at de kan ta en nærmere titt på rasstedet på Otterøya, som forårsaket den fire til fem meter høye flodbølgen som slo inn over land på Statland i Namdalseid onsdag kveld.

– Det er ikke noe nytt å meddele fra Statland. Det har ikke gått noen nye ras i natt, sier operasjonsleder Bård Krogstad, hos politiet i Nord-Trøndelag til NRK.no.

Ei småbåthavn ble knust av flodbølgen, en bil havnet i vannet og folk måtte evakueres som følge av steinraset.

Innsatsleder Tore Strøm sier til NRK onsdag kveld at mørket gjør det vanskelig å få oversikt over skadene etter rasene og flodbølgen som fulgte.

– Det vi vet har skjedd er at det har løsna et fjellparti som har ramla i sjøen og lagd en flodbølge som har truffet Statland, sier Strøm.

Raset førte til at 42 mennesker ble evakuert fra området.

Nord-Statland
Foto: Kystvakta / NTB Scanpix

– Aldri sett lignende

Terje Duklæt var vitne til den fire - fem meter høye flodbølgen. Han rakk ikke å bli redd, men han skjønte at det måtte være en flodbølge siden bølgene stod så høyt opp fra sjøen.

– Jeg har jo vært verden rundt, men jeg har aldri sett noe sånt annet enn på tv, sier Duklæt.

Ifølge politiet viser undersøkelser at raset har gått på motsatt side av Namsenfjorden, på Otterøya, i området Tjuven.

Raset skal ha gått like ved et område det er byggearbeider på gang. Raset gikk ut i fjorden og skapte en flodbølge. Den skal ha skylt langt opp på land og tatt med seg en ca. 50 meter lang molo og flere kaier ut i fjorden.

Rasstedet filmet med varmesøkende kamera

VIDEO: Innsatsleder om skadene på Statland.