Arbeiderpartiet foreslår nå at de som ønsker det skal kunne ha åpent på søndag, uansett butikkareal.
Sjefen for Bunnpris-kjeden, Christian Lykke, som har lang erfaring med å selge matvarer på søndag, mener dette vil føre til at dagligvarene blir dyrere.
– Hvis alle skal ha åpent på søndag, også supermarkeder på 1.000 kvadrat som må ha fire til fem ansatte på jobb, vil kostnadene i bransjen øke. Da må også prisene øke, sier han.
- Les også:
– «Brustad-bua» kan bli historie
Siden 1987 har Bunnpris-gründer Trond Lykke kjempet for å få holde åpent på søndager. I 1999 kom loven som åpnet for søndagsåpent i butikker under 100 kvadratmeter.
Disse butikkene blir ofte kalt «Brustad-buer», etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad.
I Arbeiderpartiets programutkast, som offentliggjøres mandag, kommer det fram at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i varehandelen på nytt.
Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan bli historie hvis partene i arbeidslivet blir enige om det.
- Les også:
Vil ha like regler for alle
Regiondirektør for Rema 1000 Midt- Norge, Brynjar Hovstein, synes for så vidt at Brustadbua fungerer.
Han er imidlertid opptatt av at det skal være rettferdighet og klare regler som gjelder for alle.
– Enten må det bli totalforbud, eller så må det bli helt fritt. Slik det er nå har noen en fordel. Det handler om bransjeglidning. Vi ser at det kommer inn stadig flere dagligvarer i andre bransjer, som for eksempel gartnerier, sier Hovstein.
– Jeg er enig i at det må være like konkurransevilkår. Men man bør ikke gå veien fra Brustadbu til fullt åpent, sier Arne Byrkjeflot, leder i LO i Trondheim.
Han liker ikke forslaget som i Arbeiderpartiet nå legger frem.
– Butikkene får sikkert folk til å jobbe på søndager, men en slik ugunstig arbeidstid vil kunne spre seg også til andre bransjer, sier Byrkjeflot.
- Les også:
Frykter gode medarbeidere forsvinner
Bunnpris-sjefen er redd for rekrutteringen til bransjen dersom butikkene får frie tøyler.
– Det som bekymrer meg mest er rekrutteringen til bransjen. Vil det fortsatt være attraktivt å jobbe i dagligvarebransjen når det er åpent sju dager i uka? spør Lykke.
Brynjar Hovstein i Rema 1000 tror det ikke er noe problem å få folk til å jobbe på søndager så lenge de får godt betalt.
– Internasjonale trender går mot et stadig mer åpent samfunn, og det er veldig vanskelig å snu denne trenden, sier Hovstein.
– Vi må tenke på at bransjen skal være attraktiv å jobbe i hele livet, ikke bare for studenter i en kort periode, sier Byrkjeflot.