Hopp til innhold

– Søndagsåpent gir økte priser

Bunnpris-sjef Christian Lykke mener forslaget til Arbeiderpartiet om å fjerne begrensningen for søndagsåpne butikker vil føre til økte matvarepriser.

Søndagsåpent

Arbeiderpartiet foreslår å gi dagligvarebutikkene frie tøyler på søndager.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Christian Lykke

Christian Lykke tror prisene vil øke dersom dagligvarekjedene får frie tøyler på søndager.

Foto: Morten Andersen / NRK

Arbeiderpartiet foreslår nå at de som ønsker det skal kunne ha åpent på søndag, uansett butikkareal.

Sjefen for Bunnpris-kjeden, Christian Lykke, som har lang erfaring med å selge matvarer på søndag, mener dette vil føre til at dagligvarene blir dyrere.

– Hvis alle skal ha åpent på søndag, også supermarkeder på 1.000 kvadrat som må ha fire til fem ansatte på jobb, vil kostnadene i bransjen øke. Da må også prisene øke, sier han.

– «Brustad-bua» kan bli historie

Siden 1987 har Bunnpris-gründer Trond Lykke kjempet for å få holde åpent på søndager. I 1999 kom loven som åpnet for søndagsåpent i butikker under 100 kvadratmeter.

Disse butikkene blir ofte kalt «Brustad-buer», etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad.

I Arbeiderpartiets programutkast, som offentliggjøres mandag, kommer det fram at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i varehandelen på nytt.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan bli historie hvis partene i arbeidslivet blir enige om det.

Vil ha like regler for alle

Brynjar Hovstein

Brynjar Hovstein er mer opptatt av rettferdighet i bransjen.

Foto: NRK
Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot frykter at det kan bli mindre attraktivt å jobbe i bransjen dersom butikkenes restriksjoner på søndager forsvinner.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Regiondirektør for Rema 1000 Midt- Norge, Brynjar Hovstein, synes for så vidt at Brustadbua fungerer.

Han er imidlertid opptatt av at det skal være rettferdighet og klare regler som gjelder for alle.

– Enten må det bli totalforbud, eller så må det bli helt fritt. Slik det er nå har noen en fordel. Det handler om bransjeglidning. Vi ser at det kommer inn stadig flere dagligvarer i andre bransjer, som for eksempel gartnerier, sier Hovstein.

– Jeg er enig i at det må være like konkurransevilkår. Men man bør ikke gå veien fra Brustadbu til fullt åpent, sier Arne Byrkjeflot, leder i LO i Trondheim.

Han liker ikke forslaget som i Arbeiderpartiet nå legger frem.

– Butikkene får sikkert folk til å jobbe på søndager, men en slik ugunstig arbeidstid vil kunne spre seg også til andre bransjer, sier Byrkjeflot.

Frykter gode medarbeidere forsvinner

Bunnpris-sjefen er redd for rekrutteringen til bransjen dersom butikkene får frie tøyler.

– Det som bekymrer meg mest er rekrutteringen til bransjen. Vil det fortsatt være attraktivt å jobbe i dagligvarebransjen når det er åpent sju dager i uka? spør Lykke.

Brynjar Hovstein i Rema 1000 tror det ikke er noe problem å få folk til å jobbe på søndager så lenge de får godt betalt.

– Internasjonale trender går mot et stadig mer åpent samfunn, og det er veldig vanskelig å snu denne trenden, sier Hovstein.

– Vi må tenke på at bransjen skal være attraktiv å jobbe i hele livet, ikke bare for studenter i en kort periode, sier Byrkjeflot.

Siste fra Trøndelag

Nils Åge Nonstad

Mandagens Midtnytt er ved Nils Åge Nonstad

Mandagens Midtnytt er ved Nils Åge Nonstad