Hopp til innhold

– Nok til 2600 år sammenhengende doping

Spesialist er rystet over dopingsaken i Trondheim: – Har aldri vært borti lignende mengder i Norge.

Peter Hemmersbach

Vitnet i dag: Peter Hemmersbach laboratorieleder ved Norges ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Peter Hemmersbach vitnet som sakkyndig i den store dopingrettssaken i Trondheim mandag.

Han er laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo Universitetssykehus, og også professor ved farmasøytisk institutt.

I snart 30 år har han ledet arbeidet med å analysere dopingprøver i norsk idrett. Han la ikke skjul på at dopingsaken fra Trondheim er uten sammenligning i Norge.

– Jeg har regnet ut at de mengdene doping som det er snakk om i denne saken er nok til 2600 år med sammenhengende dopingmisbruk. Tiltalen dreier seg om 50 kilo virkestoff, og det er det høyeste jeg noen gang har vært borti.

– Alle blir sterile av doping

Dopingmidler

Flytende dopingmidler beslaglagt av politiet under etterforskningen av den store dopingsaken.

Foto: Politiet.

De ulike mengdene anabole steroider i saken skal omregnes til misbrukspotensiale, og så skal man summere antall år som en person kan gå sammenhengende på dopingkur med en fast daglig misbruksdose.

Hemmersbach gikk igjennom bivirkningene av doping og slo fast at alle dopingmisbrukere uten unntak mister forplantningsevnen i en periode hvis de går over en viss dosering.

– De blir infertile en stund, men det går forbi etter kortere eller lengre tid. Når det gjelder andre fysiske bivirkninger, så vet vi at anabole steroider påvirker hjerte/kar-systemet og leveren. Noen studier viser at det gode kolesterolet synker, mens det onde kolesterolet stiger. Det er et stort farepotensiale, men man har ikke god nok oversikt over langtidsvirkningene.

Hyppigere dødsfall blant 40-åringer

– Vi kjenner dopingbrukere på over 60 år som har levd med dopingbruk i mange år, men vi vet også at det er overhyppighet i dødsfall blant dopingbrukere mellom 40 og 50 år , sa Hemmersbach.

– Jeg kjenner til en 27 år gammel steroidebruker som fikk et grovt hjerteinfarkt av misbruket, men han klarte seg. Han driver i dag en nettsted der han advarer mot virkningen av dopingmidler, sa Hemmersbach.

Laboratorielederen slo fast at bruk av muskeldop øker risikoen for å få alvorlige bivirkninger, men det er likevel ikke slik at alle brukere får bivirkningene.

Han viste også til den østerrikske profesjonelle kroppsbyggeren Andreas Münser som døde i 1996, 31 år gammel.

– Münser døde av multiorgansvikt etter langvarig dopingbruk med enorme overdoseringer. Man kunne spore hans dopingbruk fordi man etter hans død fant oversikt over hva slags midler han hadde tatt, sa Hemmersbach.

Misbrukerne blir sinte og deprimerte

Peter Hemmersbach og Unni Sandøy

Professor Peter Hemmersbach i samtale med aktor, statsadvokat Unni Sandøy.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Dopingspesialisten fortalte at de psykiske bivirkningene av steroidebruk har fanget stor oppmerksomhet blant psykologer og psykiatere i det siste. Doping skaper en helt annen type avhengighet enn for eksempel narkotika.

– Mange bruker steroider fordi de vil blir store og strever etter å få den største kroppen i gjengen. Dette kalles megareksi. De får en avhengighet, og hvis de slutter med steroider ser ikke kroppen lenger ut slik de ønsker. Leger har beskrevet slike pasienter som har vært innlagt med depresjoner og også selvmordstanker, sa Hemmersbach.

– Vi kan ikke si hvor mange prosent av misbrukerne dette kan gjelde, men det er ingen tvil om at det er knyttet til bruk av anabole steroider. Psykiatere har lenge vært bekymret over at det ikke har vært nok oppmerksomhet om dette. Da totalforbudet mot dopingbruk ble innført i Norge i fjor sommer var dette et viktig moment i den diskusjonen, sa han.

Hemmersbach fortalte også at aggresjon er en kjent psykisk bivirkning av steroidebruk.

LES: – Svært tidkrevende å lage dopingen

Særlig alvorlig for unge mennesker

Dopingmidler beslaglagt i Trondheim

- Det er horribelt å selge anabole steroider til unge mennesker og kvinner, mener dopingekspert Peter Hemmersbach.

Foto: Politiet

Bivirkninger av dopingmidler som testosteron blir enda mer alvorlige for kvinner og unge menn, forklarte eksperten. Misbruk hemmer blant annet veksten hos unge mennesker.

– Anabole steroider lukker epifyseskiven og dette fører til at et menneske i vekst slutter å vokse. En 14-15-åring som bruker steroider vil ikke oppnå samme kroppshøyde som hvis han ikke hadde dopet seg. Dopingbruk er veldig skremmende når det gjelder unge mennesker, sa Hemmersbach.

Kvinner har til vanlig liten konsentrasjon av testosteron i kroppen, og vil oppleve bivirkninger som blir permanente.

– Stemmen deres forandrer seg for godt. Den blir mye dypere, de går gjerne en oktav ned. Videre opplever kvinner virilisering, de får mannlige kjønnstrekk og voksende klitoris. Ingen av disse bivirkningene er forbigående.

– Det er ille nok å gi mannlige kjønnshormoner til voksne menn, men det blir verre hvis det gis til kvinner og unge menn. Det er horribelt, utbrøt Hemmersbach.

Flere tiltalte med store helseproblemer

Flere av de sju tiltalte i dopingsaken har i sine forklaringer for retten innrømmet langvarig misbruk av anabole steroider.

Den antatte hovedmannen, en 39 år gammel treningssenter-eier og online fitnesscoach, fortalte at han selv var døden nær av steroider og amfetaminmisbruk.

En 34 år gammel tiltalt sa i sin forklaring at han har fått alvorlige hjerteproblemer av 18 års sammenhengende misbruk av muskeldop.