Hopp til innhold

Solgte underdoserte tabletter

Analyser av dopingmidlene som er beslaglagt i den store dopingsaken i Trondheim, viser at mange av tablettene hadde lavere effekt enn kundene trodde.

Dopingtabletter fra Operasjon Gilde

Sju menn er tiltalte for produksjon og salg av enorme mengder dopingtabletter til tusenvis av kunder over hele landet.

Foto: Politiet

Advokat Ole Petter Drevland

Forsvarer Ole Petter Drevland (t.h.) og de to aktorene i dopingsaken, statsadvokat Unni Sandøy og politiadvokat Per Martin Utkilen.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Politibetjent Snorre Sæther i Sør-Trøndelag politidistrikt forklarte seg mandag i den store dopingsaken mot sju tiltalte i Sør-Trøndelag tingrett.

I hans vitneforklaring kom det frem at mange av de beslaglagte dopingmidlene i saken var underdoserte. De har dermed hatt mindre effekt enn det de illegale dopingselgerne oppga.

– Som et eksempel kan jeg vise til ett av de 56 beslagene som er listet opp i denne oversikten. Politiet fant 3 poser med til sammen 300 tabletter Winstrol i en skyvedørsgarderobe hjemme hos en av de tiltalte. Det står påtrykt at det skal være 10 mg med virkestoff, altså anabole steroider, i hver tablett. Men analysen fra dopinglaboratoriet ved Oslo universitetssykehus viser at det bare var 8 mg virkestoff i tablettene, sa Sæther.

Tidligere i rettssaken har enkelte av de tiltalte selv forklart at de underdoserte tablettene og dermed lurte kundene til å tro at de kjøpte mer virkningsfulle dopingmidler enn de egentlig gjorde.

– Burde analysert flere dopingmidler

En av forsvarerne, advokat Ole Petter Drevland, viste til at bare 12 av de 56 beslagene som Sæther la frem, var analysert ved dopinglaboratoriet.

Dessuten viste 11 av de 12 analysene at tablettene var underdoserte. Advokaten ville vite hvorfor ikke langt flere av beslagene var analysert.

– Vi har snakket om at vi burde ha analysert flere beslag, det har vært et tema i politiet, sa Sæther.

– Men dette har vært et fryktelig langsomt arbeid. Helt frem til sist fredag har vi ventet på resultat fra analyser hos Kripos. Det samme har det vært ved Norges dopinglaboratorium, det har også tatt svært lang tid, fortsatte han.

Avviste forsinkelser

Politibetjentene avviste at det har vært snakk om forsinkelser i etterforskningsarbeidet i Trondheim.

– Vi har sendt fra oss beslagene raskt til Kripos, men det har ligget veldig på vent der. Vi har vært avhengig av at de har tatt ut en viss mengde fra beslaget og sendt videre til analyse dopinglaboratoriet.

– Dessuten har dette vært dyrt. Det har kostet 1000 til 1500 kroner pr analyse. Så vi har ikke kunnet analysere alle de hundrevis av beslagene vi har gjort. Det har også vært veldig tilfeldig hvilke stoffer som ble analysert. Det har vært avhengig av mengde og størrelse på de ulike beslagene, innrømmet Sæther.

– Ta det med finansministeren

En annen forsvarer, advokat Christian Wiig, lurte på hvorfor politimannen brukte økonomi som et argument for å spare på analysene. Går ikke disse pengene bare fra en del av statskassen til en annen, spurte advokaten.

– Det må du nesten ta med finansminister Siv Jensen, flirte Sæther.

– Politiet må betale for hver analyse. Vi må jo for eksempel betale toll på tjenestebilene våre også, sa Sæther.