Hopp til innhold

– Lus i lua smitter ikke

Hodelusa er her, og finner den podens hode flere ganger kan det koste å bli kvitt den. Lusa kommer likevel ikke fra kompisens lue, og selv hodeputa er nokså trygg.

Lusa går ikke fra lue til lue, men fra hode til hode
Foto: Wikimedia/Gilles San Martin.

Hårlus sprer seg fra hode til hode, og labber lett fra lugg til lugg om den får anledning. Det forteller Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Det er en myte at lusa finner nye hoder ved at unger bytter lue med hverandre, forteller han:

Preben Ottesen

– Luebytte er ikke måten lusa finner nye hårlugger på, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Det er heller ikke riktig at lusa gjerne kryper mellom klesplagg som henger i garderoben, eller at den finner nye hårlugger via kosedyr eller puter. Når de får mulighet til å gå direkte fra et hode til et annet, kan de imidlertid være raske, sier Ottesen.

Hardfør lus

Bare det å lese om lus kan få det til å klø i hodebunnen hos enkelte. Men det som skjer i hår og hodebunn, bør både voksne og barn tenke på iblant.

Til enhver tid har nemlig to prosent av norske skolebarn hodelus. Over halvparten av alle fjerdeklassinger har hatt hodelus én eller flere ganger, ifølge Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet har undersøkt forekomster av hårlus i Oslo. Det viste seg at to tredjedeler av dem er motstandsdyktige mot Permetrin, et legemiddel som iallfall tidligere ble mye brukt mot lus.

Enkelte pakker med lusemiddel koster på apoteket nær 250 kroner stykket. Om du skulle være så heldig å ha tre barn, men samtidig så uheldig at hele familien har lus, kan én behandlingsrunde koste drøy tusenlapp.

Anbefalingen er gjerne å gjenta behandlingen etter ti dager, med desto høyere omkostning.

Sveitsiske «lusetanter»

Sveitserne har råd til litt mer enn andre. Men når det gjelder hårlusa er ikke gode råd så dyre. Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet forteller at sveitserne har egne korps med såkalte «laustanten», eller på norsk «luse-tanter», som regelmessig undersøker skolens elever. Ordningen tærer likevel ikke på statens budsjett, siden den er basert på frivillighet.

Ottesen presiserer at regel nummer én for å unngå hårlus, er å sjekke luggen ofte – og ta ei effektiv behandling dersom man finner lus i håret.

Lus i Klæbu

Folkehelseinstituttet anbefaler en månedlig sjekk av hårluggen.

Foto: Linda Berntsen

– Å vaske hele huset gir et rent hus, men fjerner ikke lusa. En familiær hårsjekk minst én gang i måneden, er den beste måten å forebygge på, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.