– La oss beholde borgertoget 17. mai!

– Levangsbyggen er opprørt over at kommunen vil kutte ut borgertoget 17. mai.

NEI til flytting av borgertoget i Levanger

Facebookgruppa NEI til flytting av borgertoget i Levanger fikk nesten 2000 medlemmer i løpet av søndagen.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Levanger kommune har bestemt at 17. mai ikke skal feires med borgertog i år. Årsaken er at Levanger feirer tusenårsjubileum.

De færreste har vært klar over vedtaket fra 17. mai- kommitéen. Det ble de først da russen sto fram i Levangeravisa, skuffet over at de ikke får gå i borgertog.

Julie Vikestad Olsen

Julie Vikestad Olsen er opprørt over at hun ikke får feire russetida i borgertoget 17. mai.

Foto: Privat

– Jeg synes de bryter en viktig tradisjon. Borgertoget med russetog har vært et høydepunkt på 17. mai så lenge jeg kan huske, sier rødruss av året, Julie Vikestad Olsen.

Stort engasjement

Ved midnatt lørdag opprettet hun facebookgruppa NEI til flytting av borgertoget i Levanger! I løpet av helga fikk gruppa nesten 2000 medlemmer og på ei underskriftsliste har nærmere 700 tegnet seg.

– Det er folk i alle aldre, så det er tydelig at dette engasjerer. Folk er irritert over at en avgjørelse som er så knyttet opp mot tradisjon er tatt uten at folk flest har blitt informert i forkant, sier 19-åringen fra Levanger videregående skole.

Folk uttrykker at de er uenig i både fjerning av borgertoget 17. mai og at det på et vis skal erstattes av et jubileumstog den 21.

– De sier slik som jeg at det er nettopp borgertoget med et støyende russetog som er høydepunktet 17. mai, sier Julie Vikestad Olsen.

1000-årsjubileum og TV-overføring

Borgertoget i Levanger

Borgertoget Levanger 17. mai 2010.

Foto: Aud Graadal

Sekretær i jubileumskomiteen, Tone Volden Rostad, forklarer endringen med at kommunen ønsker at alle deler av kommunen skal delta i et jubileumstog i sentrum 17. mai på formiddagen dette året.

NRK vil være tilstede og sende direkte fra jubileumsbyen, men hun avviser at dette har hatt betydning for at det er ønskelig med alle i sentrum.

Tone Volden Rostad

Tone Volden Rostad ser gjerne at det blir russetog 21. mai.

Foto: Levanger kommune

– Og for at det likevel skal være mulig å ha lokale arrangementene i grendene etter barnetoget har vi valgt å kutte ut borgertoget i sentrum i år. Det gjør vi respekt for at de ønsker sine egne tradisjoner, sier Tone Volden Rostad.

Jubileumsopptog 21.mai

Borgertoget er avlyst, men det blir imidlertid et jubileumsopptog den 21.mai. Dette for å markere 175 års jubileet for Levanger by, og der ønskes russen hjertelig velkommen med sitt russetog. Der har russen sjøl liten tro på at de kommer til å delta.

Russefeiringa er slutt med 17. mai for de aller fleste, og mange av oss har andre planer for den helga, sier Julie Vikestad Olsen.

Hun sier at russen også reagerer sterkt på at de ikke har blitt tatt med i planlegginga og at de altfor sent har blitt informert om kommunens planer for nasjonaldagen.

Arkivbilde russetog

Levangerrussen mener russetoget hører hjemme i borgertoget 17. mai og ikke i et jubileumsopptog den 21.

Foto: Ida Kristine Ervik/Oda Wullum Williams

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.