NRK Meny
Normal

– Kjøper feriebil på dagen

Det er høysesong for bruktbilsalget i Trondheim. En selger forteller at folk kjører innom Trøndelag i ferien for å kjøpe bil, og kjører videre samme dag.

Bruktbilselger Frode Bjerkaker

Selger Frode Bjerkaker ved Motor-Trade i Trondheim sier folk gjerne planlegger bilkjøpet i forbindelse med ferieturen sin.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Bruktbilselger Are Mehus

Selger Are Mehus ved Møller Bil i Trondheim sier de kan selge hundre bruktbilder på en brukbar måned.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Vi har hatt flere tilfeller den siste uka hvor folk trenger bil med en gang, sier Frode Bjerkaker ved Motor-Trade i Trondheim.

Det er bare å bære alle eiendeler over i den nye bilen, og kjøre videre.

– Jeg var blant annet med på å flytte over både hund og skistativ i forrige uke, sier Bjerkaker.

– Fra kroner null til 10.000

Bjerkaker forteller at folk gjerne planlegger bilbyttet i forbindelse med ferieturen sin, og at bilene som byttes på dagen ofte ikke er av den dyreste sorten.

– De er ikke verdt mye, det er ofte gamle biler med en verdi fra kroner null til 10.000, forteller Bjerkaker.

LES: Hvilken bil skal du velge?

– Ofte familier

Også hos Møller bil i Trondheim selges det mange biler om sommeren. Selger Are Mehus sier de selger hundre biler i løpet av en brukbar måned.

– Vi opplever økt kundetilstrømming i form av folk som skal ha bil til ferien. Det er ofte familier hvor begge beslutningstakere er til stede, slik at handelen går fort. Folk er ute etter alt fra bil nummer to til dyre SUVer sier Mehus.

Vraker biler som aldri før

Mange velger å vrake bilen sin, istedenfor å selge den før de kjøper ny. På landsbasis har 90 tusen biler blitt vraket fram til 1. juli. Det er en økning på over 4000 biler fra i fjor. Det opplyser Toll- og avgiftsdirektoratet på sine nettsider.

– Vrakpanten er 3.000 kroner i 2014 og det er betalt ut nær 270 millioner kroner i vrakpant første halvår, sier avdelingssjef Eirik Sannes i Tollvesenets avdeling for vektårsavgift og vrakpant.

Han utelukker ikke at det er en sammenheng mellom høyt antall vrakede kjøretøy og et økt salg av nye biler i 2014.

LES: Dette klager vi på