NRK Meny
Normal

NRKs langrennsekspert: Frykter dette kan bety karriereslutt for Northug

Torgeir Bjørn frykter at tiltalen for Northugs fyllekjøring kan bli begynnelsen til slutten for Petter Northugs karriere. Det vil trolig gi flere måneder i fengsel for langrennsesset.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener at dersom Petter Northug må sone i løpet av kommende sesong, så er ikke bare sesongen spolert - karrieren kan være i fare.

Kjetil Kroksæter

TROR PÅ UTSETTELSE: Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.

Foto: NRK

Soknes

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Førsteadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Petter Northug jr
Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
– Vi vet ikke hvilken straff han får. Men ettersom han har godtatt en tilståelsesdom, vil saken bli raskt ferdigbehandlet. Da kan det trolig føre til soning fra desember, og han mister dermed i praksis hele sesongen, sier Torgeir Bjørn.

Kan gi seks måneder i fengsel

Tiltalepunktet om falsk anklage er såpass alvorlig at det kan gi seks måneders fengsel. I så fall faller også fotlenkealternativet bort.

– Men det er et utgangspunkt og bare én del av det hele. Her kommer også formildende omstendigheter og eventuelle strafferabatter inn. Falsk anmeldelse er alvorlig, men straffen er likevel ikke gitt. Det blir en totalvurdering, sier advokat Morten Bjønness til NRK.no.

Han tror ikke straffen blir på mer enn fire måneder. I så fall kan Petter Northug søke Kriminalomsorgen om å få sone med fotlenke. Da kan det også bli gjort avtale om praktiske ordninger slik at Northug kan få trene.

– Veitrafikkloven definerer kjøring i alkoholpåvirket tilstand som en forseelse. Da gjelder ikke minstestraffen på 6 måneder som hadde vært tilfelle om det hadde vært en forbrytelse, sier Bjønnes.

– Gjorde alt riktig etterpå

Han mener Petter Northug har gjort alt riktig etter at han forstod hva han hadde gjort den 4. mai.

– Han kontaktet selv politiet og forklarte hva som skjedde, og han har gått offentlig ut med det. Riktignok hadde han påført en annen person en urettmessig siktelse, men han gjorde det han kunne for å rette det opp, sier Bjønness.

Tiltalen mot Northug etter hans fyllekjøring og bilkrasj 4. mai ble offentliggjort tirsdag, og Northug selv godtok rett etterpå at saken blir avgjort med såkalt tilståelsesdom.

Bjørn tror det kan gi Northug problemer. En soning skal normalt begynne innen 60 dager fra en rettskraftig dom.

– Soningstidspunktet blir avgjørende. Trolig kommer han til å sone fra desember, og da er årets sesong ødelagt. Han har slitt litt med motivasjonen de siste par sesongene, og VM i Falun har vært den store gulroten for ham. Året etter er en mellomsesong uten store mesterskap, og da tror jeg det kan bli vanskelig for ham å holde motivasjonen. Da er nok karrieren over, sier Torgeir Bjørn.

Avgjørende for karrieren

Det kan være helt avgjørende for Northugs karriere. For om straffen blir mer enn fire måneder, kan ikke Northug sone hjemme med fotlenke. Da blir det fengsel. Og da ryker i alle fall skisesongen, kanskje hele Northugs karriere, mener Torgeir Bjørn.

– Northug trenger å trene fra tre til seks-sju timer daglig fra nå og fram til sesongen, deretter må han konkurrere. Og han trenger hvile. Hvis ikke, blir han ikke i form til VM i februar.

– Det lar seg neppe kombinere med et fengselsopphold. Hvis det var snakk om åpen soning og maksimalt 3-4 uker, kunne det ha gått bra. Men her blir det nok en langt strengere straff, og da er sesongen ødelagt, sier Bjørn.

Tror det er siste sesong

Adresseavisens sportskommentator Kjetil Kroksæter tviler på at Northug får så streng straff at han ikke kan sone med fotlenke. Han tror likevel at Northug kan gå inn i sin siste sesong.

– Jeg er også av den oppfatningen at dette blir den siste sesongen. Det har kommet signaler om det i boka også. Han har antydet at han vil brenne skiene etter Falun-VM, men så kan man jo spørre om det er spøk eller alvorlig ment. Det tyder i alle fall på at han har tenkt tanken, sier Kroksæter.

Kommentatoren mener tiltalebeslutningen var alvorligere enn først ventet på grunn av punktet om falsk anklage. Kroksæter mener imidlertid at det finnes flere formildende omstendigheter, og han tror også at Northug får soneutsettelse.

– Jeg tror man vil være veldig imøtekommende med tanke på å utsette soningen etter VM. Der vil han møte stor forståelse. Jeg ser ikke på Falun-VM som det store problemet, men det som skjer etterpå. Jeg lurer på om vi får se ham mer i verdenscupsirkuset, sier Kroksæter.

Statsadvokat Bjørn Soknes sa da han presenterte tiltalebeslutningen at Northug skal behandles som enhver annen. Det vil si at det skal svært sterke grunner til en utsettelse.

– Men hvis han likevel får en utsettelse, og at soningen først begynner etter sesongen, er saken en helt annen. Da får det ikke så mye å si sportslig, sier Torgeir Bjørn.

Gir ingen flere kommentarer

Petter Northug sendte ut en pressemelding via manager Are Sørum Langås da tiltalebeslutningen ble offentliggjort.

Her ga han en ny beklagelse, og langrennsstjernen forklarte at han ønsker en tilståelsesdom i tingretten.

Northug kommer ikke til å uttale seg mer om tiltalebeslutningen, sier Langås til NRK.no.

– Petter er glad for at den strafferettslige siden av saken nå er blitt avklart, og han er klar for å ta den straffen som kommer. Ut over det Petter har sagt (i pressemeldingen), kommer han ikke til å uttale seg om tiltalebeslutningen, skriver manageren i en SMS.