– Jeg trodde først ikke at det var sant

Fuglekikkere fra hele landet reiser til Verdal for å se en svært sjelden trekkfugl.

Dvergtrappe

Trekkfuglen dvergtrappe har aldri før blitt sett i Trøndelag.

Foto: Halvor Sørhuus

Ornitologen Halvor Sørhuus kom mandag kveld kjørende ut mot Trones i Verdal i Nord-Trøndelag, da han fikk øye på noe veldig sjeldent.

– Det var en Dvergtrappe som satt rett ved siden av veien ute i åkeren nedenfor golfbanen. Jeg trodde først ikke at det var sant, sier Sørhuus til NRK.

Aldri sett i Trøndelag før

Det er første gang det er observert dvergtrappe i Midt-Norge. Den ble derimot sett i Lesja i Gudbrandsdalen den 28. august. Dette var den første observasjonen av arten i Norge på over 100 år, ifølge Norsk institutt for naturforskning som omtalte det hele som en sensasjon.

Sist den ble sett var i Varanger i 1906. Tidligere er det sett dvergtrappe i Gudbrandsdalen i 1880 og 1900.

Senere er det blitt kjent at det ble observert en dvergtrappe på Kvaløya i Tromsø i sommer. Det skriver Norsk ornitologisk forening på sin Facebook-side.

– Det er ingen fuglekikkere som har sett dvergtrappe før de kom til Verdal, så det var litt spesielt, sier ornitologen.

Folk fra hele Norge

folk på Ørin

Nærmere 100 personer samlet seg på Ørin tirsdag ettermiddag for å få sett den sjeldne fuglen.

Foto: Halvor Sørhuus

Sørhuus har hatt fuglekikking som hobby i mange år, og er bosatt på riktig plass for det. I Verdal har det blitt observert nærmere 300 arter, og over 60 av disse står på rødlista over truede arter i Norge.

Etter Sørhuus' observasjon spredte ordet seg raskt i fuglekikkermiljøet. Tirsdag morgen hadde rundt 50 til 100 personer fra hele landet stilt seg opp på rekke og rad for å få en kikk på fuglen.

– Den var derimot borte på morgenkvisten, sier Sørhuus.

Fuglen hadde forflyttet seg cirka fire kilometer til Ørin i Verdal, og i løpet av tirsdag ettermiddag hadde enda flere folk samlet seg der.

– Det er riktig årstid å kunne skimte den på, siden den er en trekkfugl, men det er et veldig sjeldent syn likevel, sier han.