Hopp til innhold

– Ingen omkamp om Ski-VM i Trondheim 2021

OL-drømmen glapp for Oslo i 2022, men hovedstaden kan ikke melde seg på i kampen om å få Ski-VM i 2021. Trondheim er Norges kandidat, fastslår skipresident Erik Røste.

Bjørn Dæhlie tar gull på 15 km jaktstart i VM i Trondheim 1997

VM-PLANER: Mange trønder har nok gode minner fra forrige gang Trondheim arrangerte VM på ski. Her tar Bjørn Dæhlie gull på 15 kilometeren i Granåsen i 1997.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Skiforbundet og Trondheim kommune har bestemt seg allerede. Dermed er det ingen mulighet for at det kan bli en annen norsk søkerby til mesterskapet i 2021, ifølge skipresidenten.

røste

– Trondheim vil være søker av VM på ski i nordiske grener i 2021. Søknaden skal leveres 1. mai, og det avgjøres i juni 2016, sier Røste til NRK torsdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Nei, det er det ikke. Trondheim vil være søker av VM på ski i nordiske grener i 2021. Søknaden skal leveres 1. mai 2015, og det hele avgjøres i juni 2016, sier Røste til NRK torsdag.

Gårsdagens nei til OL i Oslo 2022 får ingen betydning for Trondheims søknad.

– Ingen omkamp

Alle formaliteter rundt Trondheims søknad er på plass, ifølge skipresidenten.

  • Skitinget, det høyeste organet internt i Norges Skiforbund, vedtok i juni i år enstemmig at Trondheim skal være Norges søkerby.
  • I helgen vedtok Skistyret formelt å samarbeide videre sammen med Trondheim om søknaden.
  • Formannskapet i Trondheim kommune vedtok å arbeide videre mandag.

– Det er ingen grunn til å være bekymret, forsikrer Røste, med bakgrunn i at alt nå er avtalt.

– Så det blir definitivt ingen omkamp om Trondheim som søkerby i 2021?

– Nei, det blir ingen omkamp om det, svarer Røste kontant.

(Saken fortsetter under videoen)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

SE VIDEO: Trondheim ønsker å arrangere Ski-VM i 2021.

Mai og oktober

Søkerkomiteen for Ski-VM i Trondheim skal ha sitt første møte og konstituere seg 28. oktober, opplyser Røste.

Søkerkomiteen er ifølge skipresidenten bredt sammensatt og har representanter fra idretten, Trondheim kommune samt Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner.

– Vi har forsøkt å involvere ganske bredt, for å opprettholde det store regionale engasjementet. Søkerkomiteen ledes av Rita Ottervik og jeg er selv nestleder, opplyser Røste.

Etter den første søknadsfristen 1. mai 2015, må søkerbyen levere en utfyllende søknad høsten 2015. Dette er utfyllende svar på en rekke spørsmål. Hvem som til slutt får mesterskapet avgjøres på kongressen til det internasjonale skiforbundet (FIS) i juni 2016.

(Saken fortsetter under videoen)

Skianlegget i Granåsen i Trondheim må oppgraderes for nesten 800 millioner kroner for å være i topp stand til et VM i 2021.

SE VIDEO: Det vil koste nær 800 millioner kroner å bygge ut Granåsen skisenter før et mesterskap i 2021, viser en mulighetsstudie utført på oppdrag for Trondheim kommune.

Store forventninger

Skipresidenten beskriver prosessen med Trondheim som søkerby som «meget god» hittil. Internt i Skiforbundet har det vært stor entusiasme og forståelse for at Trondheim skal være kandidat, ifølge Røste. Han beskriver også samarbeidet mellom Norges Skiforbund, Sør-Trøndelag skikrets og Trondheim kommune som «forbilledlig».

Røste har store forventninger til et eventuelt nytt mesterskap i nordiske grener i Trondheim.

– Jeg husker selv veldig godt hvordan det var i 1997. Når jeg ser hvordan engasjementet allerede er for et nytt mesterskap, kommer det til å bli et fantastisk VM, tror skipresidenten.

– Men viktigst av alt er oppgraderingen av et topp moderne nytt Granåsen-anlegg. Ikke først og fremst for mesterskapet, men for alle skiløperne i trøndelagsregionen og hverdagsidretten, sier Røste.

Hva et Ski-VM i Trondheim i 2021 vil koste, er foreløpig uvisst. En mulighetsstudie utført på oppdrag for Trondheim kommune estimerte at det vil koste nær 800 millioner kroner å bygge ut Granåsen skisenter før et mesterskap i 2021. Totalprisen for hele mesterskapet blir uansett langt høyere.

Ski-VM i Oslo i 2011 har blitt anslått til å koste minst 2,6 milliarder kroner.

VM-fest 1997

FEST: Ski-VM i 1997 ble en stor idrettsfest i Trondheim.

Foto: NRK