Hopp til innhold

– Ikke glem studentforsikring

Skoleplassen er sikret, leilighet og deltidsjobb er på plass, og du er klar for skolestart. Men har du husket å forsikre deg?

Lesesal

Mange studenter dropper å forsikre seg selv og hybelinventaret.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Pål Rune Eklo, Gjensidige forsikring

Pål Rune Eklo i Gjensidige Forsikring ASA mener mange ungdom ikke vet nok om forsikring.

Foto: Gjensidige

Pål Rune Eklo, informasjonsrådgiver i Gjensidige Forsikring ASA, opplever at ungdom generelt vet veldig lite om forsikring.

Kan få store konsekvenser

Ifølge ham er det mange studenter som ikke har noen form for forsikring. Det betyr at man i verste fall blir stående på bar bakke ved en brann- eller vannskade i leiligheten.

– Mange har ikke lært noe om dette hjemmefra, og foreldrene har stort sett ansvaret for å ordne med forsikringer. Andre prioriterer det bort av økonomiske grunner, og tenker at man ikke får bruk for det, sier Eklo.

Har du folkeregistrert adresse et annet sted enn foreldrene dine må du selv ordne med egen innboforsikring. Har du fylt 20 år trenger du også egen reiseforsikring.

I tillegg bør man ha uføreforsikring. Har du ikke det, kan konsekvensene, i følge Eklo, bli store dersom ulykken først har skjedd.

– Blir man arbeidsufør som følge av sykdom eller en ulykke, sikrer denne forsikringen din fremtidige økonomiske situasjon.

– Som student har man som regel ikke opparbeidet seg noen pensjonsordning, og da vil man ende opp som minstepensjonist hvis man blir arbeidsufør og ikke er forsikret, sier Eklo.

Sjekk med studiestedet ditt

Han anbefaler studenter å sjekke med studiestedet og fagorganisasjonene for studieretningen sin. Mange studentorganisasjoner har gode avtaler med forsikringsselskapene.

– Vi tilbyr studentene en pakke der de får ulykkes-, innbo-, og reiseforsikring i en samlet forsikring. De kan selv velge om den skal gjelde for én person eller en familie, sier Irene Myhre, forsikringsrådgiver i NSO Studentforsikring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsikringsvilkår

Mange studenter dropper å forsikre seg.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Norsk studentorganisasjon er et av stedene du kan henvende deg dersom du har spørsmål angående forsikring. Myhre mener det er viktig å ha forsikring, og forteller at deres løsninger er spesielt utarbeidet for studenter.

– Vår reiseforsikring gleder også på studiestedet. Blir datamaskinen din feks stjålet mens du er på skolen, vil tyveriet kunne dekkes av reiseforsikringen, sier Myhre.

Undervurderer egne verdier

Det kan være vanskelig å beregne hvor stor dekning man trenger på forsikringen. Eklo forteller at folk ofte tror de har mindre verdier enn det de egentlig har.

– Ta bilder av det du eier. Gjør et overslag over nypris på alt du eier av klær, møbler og elektriske apparater og se hvilken sum du kommer på. Selv i små leiligheter og hybler har folk eiendeler av store verdier, sier Eklo.