– Han så på meg og ropte om hjelp

Jorunn Ree var en passasjerene som var om bord i Thamshavnbanen da den kolliderte med en motorsykkel på søndag. Hun hadde øyekontakt med den skadde.

Jorunn Ree

Jorun Ree sto ute bakerst på toget da det krasjet med en MC. Hun forsøkte å skjerme barnebarna sine for synet.

Foto: NRK

– Han lå rett nedfor der jeg sto sammen med mine to små barnebarn. Han så opp på oss og sa; «hjelp meg, armen min», forteller Jorunn Ree til NRK.

Det var søndag ettermiddag at en MC-fører i 20-årene kjørte inn i toget på Thamshavnbanen i Orkdal. Han havnet i klem under toget etter kollisjonen og ble innhyllet i røyken fra brannen som oppstod.

Sjåføren ble fraktet til St. Olavs Hospital med luftambulanse etter ulykken. Han skal være alvorlig skadet, men ikke livstruende, ifølge sykehuset.

Ville skjerme barna

Jorunn Ree og Halvard Hovtun

Jorunn Ree er sterkt preget etter ulykken søndag.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Ree forteller at hun er preget etter ulykken, men at hun er glad det ikke gikk verre.

– Jeg tenker mest på barnebarna mine som måtte oppleve dette her. Jeg forsøkte å skjerme dem så godt som mulig, men de fikk jo sett mannen som lå under toget de også, sier hun.

Etter ulykken brøt det ut brann under toget på to steder. Årsaken til det er trolig drivstofflekkasje fra motorsykkelen.

Brannen gjorde at toget måtte evakueres fordi det kom mye røyk inn.

– Vi fikk beskjed om at alle barna måtte evakueres ut gjennom vinduene på toget. Jeg hjalp også en liten gutt ut av vinduet som sto alene igjen i toget. Da måtte vi gå ut gjennom døra, men da skjermet jeg så han slapp å se den skadde, understreker Ree.

– Aldri opplevd lignende

Halvard Hovtun

Togfører Halvard Hovtun har aldri opplevd en så alvorlig ulykke på Thamshavnbanen før.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Togfører Halvard Hovtun forteller at han fikk et glimt av sjåføren rett før han kjørte inn i togsiden. Det er ikke lett å vite hvor høg fart han hadde, sier han.

– Det kunne se ut som om han forsøkte å bremse ned rett i forkant. Han kom på forhjulet rett inn i toget, og jeg fryktet selvfølgelig det aller verste. Dette kunne gått riktig ille, sier Hovtun.

Togføreren sier han er glad passasjerene raskt skjønte alvoret. Fordi det begynte å brenne både foran og bak i vogna, ble det nødvendig å evakuere toget ut gjennom vinduene.

– Jeg er glad passasjeren skjønte alvoret og evakuerte raskt, sier Hovtun.

Ikke sikret med bom

Politiet etterforsker nå ulykken, men så langt er det mye som tyder på at motorsyklisten kjørte over på rødt lys. Ifølge øyevitner sto flere biler i kø og ventet, men motorsyklisten kjørte forbi køen og rett inn i toget.

Planovergangen er sikret med lys- og lydsignal, men ikke bom.

Togføreren mener den typen varsling er tilstrekkelig.

– Toget har lav fart og det tas hensyn, men det er jo sånne ting som må diskuteres når slike ulykker skjer.

MC krasjet med Thamshavnbanen

Politiet var på stedet og startet etterforskning på søndag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK