Hopp til innhold

Eric (6) husker alle trekkene i et sjakkparti

Eric (6) og lillebroren Eivind (4) spiller sjakk fem dager i uka. I november var de to desidert yngste deltakerne NM i sjakk.

Erik og Eivind spiller sjakk

Storebror Eric hater å tape mot lillebror Eivind i sjakk. Eldstemann spiller flere timer om dagen og kom på 9. plass i NM.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det artigste med å spille er å vinne, gliser seks år gamle Jiahao Eric Ji.

Blant 50 deltakere kom han på niende plass i NM for barn i november. Eric var den nest yngste deltakeren i turneringen. Den eneste som var yngre var lillebroren hans, Jiabao Eivind Ji, som er fire år gammel.

God til å huske

I et rom på SFOs områder på Nardo skole i Trondheim sitter de to guttene bøyd over et sjakkbrett. På sidelinjen sitter tre seks år gamle tilskuere og pappa, Guomin Ji.

– Jeg skal spille bonden til E4, hvisker Eric dypt konsentrert.

Ifølge pappaen er seksåringen av den tålmodige, tenkende og rolige typen. Dette er en av grunnene til at sønnen har blitt så interessert i sjakk, mener han.

– Det handler om blikket og å kunne legge en plan, og det er Eric veldig god på. Han har et godt minne og husker alle trekkene i et sjakkparti, forklarer faren.

Litt bekymret

Far til sjakkspiller

Pappen til Eric og Eivind, Guomin Ji.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det hele startet da Eric var tre år gammel og allerede hadde fattet interessen for brettspill. En dag familien tok turen til en bokhandel, pekte den lille gutten på et sjakkbrett og sa klart og tydelig ifra til foreldrene at det ville han ha.

– Jeg hadde aldri spilt sjakk før, så jeg måtte jo lære meg reglene først slik at jeg kunne lære de bort til ham. Så tok det bare tre til fire måneder før han begynte å slå meg, smiler Ji.

Da barnehagedagen var over, ville den lille gutten kun spille sjakk, og var svært ivrig den aller første tida.

– Han spiller ti partier hver dag. Det er ganske mye, så vi er litt bekymret. Faren ler høyt og fortsetter:

– Men han synes jo det er så gøy, så vi måtte bare finne en sjakk-klubb til han slik at han kunne bli utfordret og utvikle seg.

Eric

Eric spiller ti partier med sjakk daglig.

Foto: Morten Andersen / NRK

Bedre enn pappa

Ji forklarer at eldstesønnen er bedre enn ham i sjakk i dag, men for den aktive lille fireåringen er det fortsatt litt tøft.

– Men han er også veldig god. Å være fire år og spille mot åtte- og niåringer er ikke bare. I NM vant han to partier og fikk to poeng. Han blir jo veldig glad når han vinner, men han er en veldig dårlig taper, ler pappaen.

– Hvor gode kan de bli?

– Det er vanskelig å si. Det handler om hvor mange timer man bruker på trening. En ting er å ha talent, en annen ting er å trene mye for å bli god.

Eric (6) og lillebroren Eivind (4) spiller sjakk fem dager i uka. I november var de to desidert yngste deltakerne NM i sjakk.