Hopp til innhold

– En omfattende etterforskning

Hverken politi eller arbeidstilsyn jobber ut fra noen teori om årsak til brukollapsen i Trondheim. Politiet ber publikum levere inn hittil ukjente videoer fra åstedet.

En kriminaltekniker fra politiet tar bilder av den kollapsede brua på Leangen i Trondheim.

En kriminaltekniker fra politiet tar bilder av den kollapsede brua på Leangen i Trondheim.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Dette er en omfattende sak og etterforskningen vil ta tid, hvor lang tid er det vanskelig å si noe om nå, sier Bjørn Are Kattem, seksjonsleder for etterforskerseksjonen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Tekniske undersøkelser på stedet og vitneavhør er i gang. Kattem utelukker ikke at de tekniske undersøkelsen fortsetter gjennom helga, og at veien derfor kommer til å forbli stengt til etter helga.

Ber om videoer fra publikum

Politiets oppgave blir å finne ut hva som har skjedd. De må komme til bunns i hvorfor brua kollapsa, uansett om det viser seg å være snakk om straffbare forhold eller ikke.

Vi er i ferd med å samle inn materiale til etterforskningen. Om noen i publikum har videoer fra området rundt tidspunktet for kollapsen onsdag vil vi gjerne få tilsendt disse, sier han.

– Samarbeider, men uavhengig

Reinertsen, totalentreprenøren på bruprosjektet, har selv varslet en egen gransking av kollapsen, blant annet ved bruk av forskningskompetanse fra SINTEF.

– Vil politiet ta i bruk informasjon fra entreprenørens interne gransking, eller har dere en atskilt etterforskning?

– Ved de tekniske undersøkelsene vil vi benytte oss av ekspertisen Reinertsen benytter seg av. Vi må få alle fakta på bordet om hvordan dette skjedde, det tror jeg også Reinertsen vil være interessert i å finne ut, sier Kattem.

– Er det ikke problematisk om politiet bruker informasjon innhenta av en gransking bestilt av entreprenøren selv?

– Vi må nok også foreta egne undersøkelser og benytte oss av ekspertise som blir oppnevnt av retten, politiet vil gjennomføre en uavhengig etterforskning, sier Kattem.

– Sjelden forbipasserende blir rammet

Arbeidstilsynet ble kobla inn i saken umiddelbart etter ulykken. Deres oppgave er å finne ut om sikkerheten til arbeiderne ble godt nok ivaretatt i arbeidet med brua.

– Nå i starten bistår vi politiet i etterforskninga for å finne ut hva som har skjedd, sier Stig Magnar Løvås, regiondirektør i Arbeidstilsynet til NRK.

Han betegner ulykkens karakter som spesiell.

– Det er heldigvis relativt sjelden at tilfeldige forbipasserende blir involvert i arbeidsulykker, sier han.

Fokus på arbeidernes sikkerhet

– Kommer dere til å se på spørsmålet om veien burde vært stengt?

– Nei. Vi er opptatt av sikkerheten til arbeiderne. Er det trygt for arbeiderne, skal det også være trygt for bilister. Vi har ikke myndighet til å pålegge stenging av vei så lenge sikkerheten til arbeiderne er antatt ivaretatt, sier han.

– Men her var arbeiderne altså ikke i trygghet ...?

– Nei, og hvordan dette kunne skje blir det store spørsmålet vi må finne ut av. Den jobben har vi starta med sammen med politiet, sier han.

Om det viser seg at noe kritikkverdig har skjedd fra arbeidsgivers side, vil tilsynet eventuelt gi pålegg om forbedringer for å unngå at lignende arbeidsulykke skjer igjen. En eventuell ansvarsplassering og straffeutmåling vil være politiets ansvar.

DIREKTE STREAMING: Følg pressekonferansen fra Reinertsen og Statens vegvesen direkte fra kl. 1445.