NRK Meny
Normal

– Det er viktig at de får kjennskap til den viktige næringa

Marine Harvest kjørte i dag politikere i båt til sine oppdrettsanlegg utenfor Frøya. De ønsket å overbevise om at det er der fremtidas mat ligger.

Illustrasjon oppdrettsanlegg

Oppdrettsnæringen er viktig for kysten og Marine Harvest ønsket i dag å vise seg frem for politikerne.

Foto: Villa

Det er ikke lenge igjen til kommune- og fylkestingsvalg, og ulike næringsinteresser vil
derfor vise fram og informere om sine næringer.

I dag ble fylkestingskandidater til fylkestinget i Sør-Trøndelag invitert med Marine Harvest langt ut i havgapet utenfor Frøya.

Eivind Nævdal-Bolstad

Eivind Nævdal-Bolstad er opptatt av at politikerne kjenner til oppdrettsnæringen.

Foto: Marine Harvest

– Vi synes det er viktig at fylkestingskandidatene og fylkestingspolitikerne får en kjennskap til den viktige næringa som er her i regionen. Derfor tok vi initiativ til å invitere ut de kommende fylkestingspolitikerne, forteller kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Eivind Nævdal-Bolstad.

Han forteller at Marine Harvest ønsker å benytte flest mulig lokale leverandører.

– Marine Harvest her i regionen kjøper varer og tjenester for 1,7 milliarder hvert år. Veldig mye av det tilfaller lokalt næringsliv i form av leverandører av forskjellig utstyr og det er en policy fra Marine Harvest sin side.

Global betydning

I dag fikk politikerne også høre om problemer oppdrettsanlegget har med rømming og lakselus, og hvordan de prøver å få bukt med problemene.

Henrik Kierulf

Henrik Kierulf sier det er viktig at politikere følger med på oppdrettsnæringa.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Dette er en viktig næring for Norge. Både nasjonal- og lokalpolitikere må komme ut å se hvordan næringa drives, hvilke utfordringer næringa står ovenfor og få tydelige tilbakemeldinger på hva politikere kan bidra med for at næringa utvikles ytterligere på en forsvarlig og bærekraftig måte, sier Høyres fylkestingskandidat, Henrik Kierulf.

Arbeiderpartiets kandidat for fylkestinget i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, var opptatt av næringas plass globalt for å gi nok mat til alle på kloden.

– I en merd er det 2,5% fisk og 97% vann, men den fisken tilsvarer 3000 slakteklare okser i kjøttmengde, forteller han.

Han mener det må satses videre på denne næringen.

Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik mener oppdrettsnæringen er utrolig miljøvennlig.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er en utrolig miljøvennlig måte å produsere mat på og det trenger vi når verden vokser i antall mennesker.

Utnytte ressurser

– Jeg har vært positiv fra første stund. Det er klart at det er en viktig verdiskaping som holder til her i øyregionen. Den må vi som fylkespolitikere og nasjonale politikere være villige til å bidra til å gi gode vilkår, mener Fremskritsparitets fylkestingskandidat, Lill Harriet Sandaunet.

Politikerne er opptatte av at havets ressurser skal utnyttes, men alle er ikke like enige om dets bærekraftige betydning.

– Jeg tror ikke det er mer miljøvennlig å produsere mat i vann enn på land. Jeg mener vi skal ha begge dele. Det ene er ikke mer effektivt enn det andre, sier fylkestingskandidat for Senterpartiet, Liv Darell

Kristelig folkepartis kandidat Karin Bjørkhaug mener at det er rom for begge næringene.

– Vi må ha oppdrettslaksen, den vil spille en kjempestor rolle i forhold til matproduksjon. Dersom denne næringen ikke er bærekraftig så graver den en grunn under seg selv, og det er avgjørende.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal