– Bymodell kan hindre nye byggetabber

Trondheim vurderer å bygge en fysisk modell av byen og en digital modell. Det kan forhindre nye byggetabber, sier ordføreren.

Gjensidige forsikring

Massive bygg som stenger for fjorden har fått kritikk i Trondheim

Foto: Morten Andersen / NRK

Trondheim kommune har fått kritikk for ikke å ha en god plan for utbygginga av byen. Flere bygg har blitt mer massive og dominerende enn mange så for seg.

– En fysisk og en digital modell av byen kan gjøre det lettere å se konsekvensene av utbygginger. Det blir letter for innbyggerne å forholde seg til det og lettere for planleggerne, sier forslagsstiller kommunalråd for KrF, Geirmund Lykke.

Demokratiseringsprosjekt

Han mener dette vil være et demokratiseringsprosjekt i og med at folk lettere kan se og forstå hva hvordan byen egentlig ser ut og hvordan nye bygg og endringer i landskapet kan komme til å se ut.

Ordfører Rita Ottervik er meget positiv til prosjektet og mener det kan være noe å vise fram for gjester, turister og være meget nyttig for innbyggere, politikere og planleggere.

Vår på Nedre Elvehavn

Ikke alle liker denne utsikten

Foto: Tor Beisvåg

– Lettere å se helheten

– Det finnes jo eksempler på bygg som har fått kraftig kritikk, som plasseringa av Gjensidigebygget i Nidelven. Kan slike ting unngås med en modell?

– Det har vært noen saker som kunne vært annerledes. Og en modell ville gjort det lettere og unngå å gjøre feil og se helhetsbildet. sier ordfører Rita Ottervik.

Uklart når

– Det er ikke klart når dette kommer til behandling, men jeg håper NTNU og studenter kan trekkes inn i dette, sier Ottervik.

Hun mener det er viktig å få det løst med de riktige teknologiske løsninger slik at det kan være moderne også flere år etter at det står ferdig.

– Jeg er mest spent på den digitale tredimensjonale løsninga. sier hun. Hvor stor den fysiske modellen kan bli, er ikke klart. Det finnes store modeller i flere byer, men hverken Lykke eller Ottervik ser for seg noe som trenger et eget bygg.

To millioner kroner

– Den må stå på et sted der den er lett å se og der det ferdes mye folk. Kommuneadministrasjonens hovedfoaje kan være en løsning der den til enhver tid er, sier Ottervik.

Modellen er beregnet til å koste rundt to millioner kroner.