– Basebeslutningen er ikke tatt

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet hevder seg feilsitert og mener han ikke har sagt at mye taler for én hovedkampflybase i Norge. Samtidig er ordførene i Evenes og Ørland optimistiske på egne vegne.

Ørland flystasjon

LOKALISERINGSKAMP: Ifølge ordføreren kan Ørland hovedflystasjon få 600 nye abreidsplasser hvis de får status som Norges nye hovedbase for jagerfly.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Vi har tro på at det blir Ørlandet hvis det blir én base. Men da må det også være en kampflyberedskap i nord med en framskutt lokasjon på Andøya. Det har vært vårt innspill i kampflysaken, sier Hallgeir Grøntvedt, ordfører (Sp) i Ørland kommune i Sør-Trøndelag.

Både forsvarssjef Harald Sunde og den påtroppende generalinspektøren for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, mener Forsvaret ikke trenger mer enn én kampflybase.

– Har ikke konkludert

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Roger Ingebrigtsen ble tirsdag sitert på at mye taler for én base i avisa Fremover.

– Det jeg har sagt er at veldig mange av de militærfaglige rådene vi får indikerer at de kanskje mest av alt ønsker én kampflybase. Det er av økonomiske årsaker først og fremst, men kan også være ut fra strategiske årsaker. Jeg bare referer til hva jeg hører Forsvaret selv sier, sier statssekretæren til NRK.

Les også: – Trolig bare én kampflybase

Han sier regjeringen ikke har konkludert i saken.

– Når det gjelder regjeringens konklusjon om det skal være en eller to baser, hvor den ene eller de to skal være, så er ikke de konklusjonene trukket, sier Roger Ingebrigtsen.

Optimistiske ordførere

Etter at Høyre-ordfører i Evenes Jardar Jensen hadde lest Ingebrigstsens uttalelser i avisa mente han det talte til fordel for én base i Nordland.

Les også: – Nå starter bikkjeslagsmålet

– Vi vil få en mer intens kamp for den ene basen som blir igjen. Men jeg tror både Bodøs og Evenes sitt kandidatur har blitt styrket ut fra det, for den basen må ligge i nord. Det tror jeg ikke det kan være noen tvil om, sier Jardar Jensen.

I Trøndelag er man slett ikke enig i det. Bodø har vært sentral under den kalde krigen, men ny teknologi og nye fly åpner for nye løsninger, mener Ørland-ordføreren.

Oljeinstallasjoner skal passes på langs hele kysten og terrorfare styrker behovet for å ha basen nær de mest befolkede delene av landet, sier han.

– En skal ikke satse alt i nord. Det finnes jo også ressurser i sør som bør tas vare på framover. Med en enebase på Ørlandet dekker du jo hele Norge uten problemer sånn sett, sier Hallgeir Grøntvedt.

Lokaliseringskamp

Arbeiderpartiets fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener at Ørland blir valgt hvis Forsvaret kjører en åpen prosess.

– Det er overveldende argumenter både økonomisk, strategisk og ikke minst knyttet til støy og øvelse som gjør at Ørland blir den ene kampflybasen, hvis det er det man ender med, sier Sandvik.

Parti- og fylkesordførerkollega i Nordland, Odd Eriksen har to kandidater, men støtter Bodø.

Les også: Nye kampfly utsatt til 2018

– Beslutningen er ennå ikke tatt og inntil videre så vil jeg jobbe for at man i Bodø fortsatt skal ha landets hovedkampflybase, sier Eriksen.

– Det er snakk om den største lokaliseringskampen i etterkrigstiden. Og det er en sak en må vurdere i et hundreårsperspektiv. Vi har 600 ansatte på Ørland hovedflystasjon i dag, og kanskje får vi 600 nye hvis det blir en enebase på Ørlandet, så det er ingen som vil gi fra seg det, sier Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland kommune.

NRK Trøndelag akkurat nå