Hopp til innhold

500 i streik i Trøndelag

Nesten fem hundre renholdere i Trøndelag er tatt ut i streik etter at meklingen mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service brøt sammen i natt.

Illustrasjonsfoto

Renholdere streiker på første gang siden 1974.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Partene har ikke klart å bli enige om hvor mye renholderne skal få i lønnstillegg. På landsbasis er totalt 1510 personer tatt ut i streik.

– Rehold blir ikke utført på kjøpesenter, restauranter og hos andre kunder, sier distriktsekretær i Arbeidsmandsforbundet, Pål Sture Nilsen til NRK.no.

Han regner med at det ikke vil gå lang tid før dette kommer til å skape problemer ved de berørte bedriftene.

– Dette rammer dem, men jeg håper det i minst mulig grad kommer til å ramme andre, sier Nilsen.

Trapper opp

Neste uke kan Arbeidsmandsforbundet ta ut enda flere medlemmer, for å legge press på NHO Service. Det fører til at toaletter blir stående uten rengjøring og søppelbøtter ikke blir tømt.


– Sist gang renholderne streiket var i 1974. Da ble det lagt merke til, og det vil det gjøre igjen, sier forbundsleder Erna Hagensen til NTB.


– Vi vil for eksempel se det i kjøpesentre og i kontorbygg, der ingen vil vaske gulv, tømme søppel også videre, sier hun.

arbeidsmandsforbundet.no kan du se hvilke renholdsbedrifter som har fått streikevarsel


Renholderne tjener rundt 140 kroner i timen, opplyser fagforbundet. Da var det uaktuelt å godta et lønnstillegg på 2,70 kroner.


Langt fra hverandre


– De som tjener minst, skulle også få det dårligste oppgjøret. De fleste andre med bedre lønn får mellom 3 og 3,50 kroner. Så skulle vi få 2,70, sier Hagensen.
Meklingen gikk over på overtid ved midnatt, og det var ventet en lang meklingsnatt. Men allerede etter én time sa fagforbundet takk for seg.


Vi sto såpass langt fra hverandre, så det var ikke vits i å holde på lenger, forklarer Hagensen.


– Vi har også et viktig krav om å få gjort noe med garantibestemmelsen, som ikke er regulert på 20 år. Dette ble helt avvist.


– Stor kampvilje


Lønnstillegget og garantibestemmelsen ble altså de to sakene som gjør at renholderne streiker for første gang på 36 år.


– Kampviljen er stor, vi er villige til å holde på så lenge det varer. Vi sto så langt fra hverandre i dag, så det ser ut til å være vanskelig å få til noe, sier Hagensen.
Neste uke vil ytterligere uttak finne sted dersom konflikten ikke er løst. Og snart begynner konsekvensene og synes også.


– Det kan fort gro igjen, særlig når det gjelder søppel rundt omkring, sier Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet til NTB.

Siste fra Trøndelag