3000 drosjer med datatrøbbel

Kontanter og tommelen var beste måte å få drosje på flere steder i dag. Seks drosjeselskaper hadde store dataproblemer.

Drosjer

Drosjene flere steder i landet hadde i formiddag store dataproblemer.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

3000 drosjebiler ble rammet da datasystemet til Taxus gikk ned for telling.

Selskapet styrer taksametrene til Trønder Taxi, Bergen Taxi, Asker og Bærum Taxi, Nedre Romerike Taxi, Drammen Taxi og Fredrikstad og Sarpsborg taxisentral.

Lange telefonkøer

Alle bilene til selskapene ble rammet av IT-problemene som begynte i halv elleve-tida i dag. Feilen var ikke fikset før i halv-tre tida.

– Vi har hatt bedre dager enn dette for å si det mildt. Det var ikke mulig å bestille drosje. Å ringe etter drosje var også vanskelig da køen inn til sentralen var fryktelig lang, forteller salgs- og markedssjef i Trønder Taxi, Tom Rune Arnsen.

Problemet var et brudd på datalinja mellom en server i Sverige og Oslo. Det førte til at alle taksametrene i bilene var ute av drift. Drosjene kunne verken motta bestilte turer eller betaling med kort.

– Folk måtte møte opp ved holdeplassene. Men der måtte man vente litt før det kom en ledig bil. Ellers var det selvfølgelig mulig å praie en taxi med hånda. Men det er ikke mange som bruker kontanter i dag, sier Arnsen.

Skolekjøring, pasientreiser og andre avtalte kjøringer gikk som normalt.

Sinte kunder

Drosjesåfører NRK har vært i kontakt med forteller om en del frustrerte kunder.

En dame som hadde time til legen måtte vente i over en time før hun fikk bil. Da var hun irritert da drosjen endelig dukka opp.

– Skjer sjeldent

Ifølge Arnsen er dette et problem som skjer sjeldent. Da er feilen som regel retta opp i løpet av 10-15 minutter.

– I dag var det spesielt ille siden det tok så lang tid å få retta feilen. Men nå er heldigvis systemet oppe og går igjen, sier Arnsen.