NRK Meny
Normal

- Stoppet før kollapsen

Aktor Helge Kaasbøll mener politirazziaen mot Plexpay Network i september 2005 var det som hindret selskapet å kollapse økonomisk.

Helge Kaasbøll
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Statsadvokat Kaasbøll pekte under sitt innledende foredrag ut en 35-åring fra Trondheim som hovedmannen i Plexpay-saken.

Aktor mener også at en dataserver som ble beslaglagt i en politiaksjon i Malvik 20.september 2005 vil stå sentralt som bevis for påtalemyndigheten.

- Dataen på denne serveren vil gi oss en unik mulighet til å rekonstruere hvordan Plexpay Network opererte, sa Kaasbøll i sitt innledningsforedrag.

Hele mandag har statsadvokaten brukt til å legge fram dokumenter fra denne serveren og fra datamaskinene til 35-åringen fra Trondheim. Målet er hele tiden å belyse det Kaasbøll i retten kalte 10 000 dollars sprøsmålet: Var Plexpay Network et ulovlig pyramidespill eller ikke?

Selskapets offisielle nettside som fungerte fram til politiaksjonen har også blitt brukt av aktor i gjennomgangen av bevisene.

 Selbu var innboksen

Da politet slo til mot selskapet stod det 32 millioner kroner på en bankkonto i Selbu sparebank.

- Selbu var innboksen i nettverket, sa Kaasbøll i Tingretten.

Påtalemyndigheten mener disse pengene var i ferd med å bli ført ut av landet når politet slo til og at selskapet i tillegg var i ferd med å kollapse økonomisk.

Kaasbøll mener ulike bankkontoer i utenlandske banker var utboksen i selskapet.

- Det er fra disse kontoene i skatteparadiser medlemene får utbetalt sine penger via kredittkort.

En moderne pyramide

Aktor herveder Plexpay er en såkalt moderne pyramide og at trekk ved slike blant annet er at de innholder produkter som skal gi ett skinn av legitimitet.

- Når det gjelder Plexpay Network så er det ett blant annet ett reisefordelskort som har denne funksjonen, sa Kaasbøll.

Statsadvokaten pekte også på andre trekk ved Plexpay han mener gjør det til en ulovlig pyramide.

- En moderne pyramide har internasjonalt preg, er internettbasert og innholde ett eller flere programmer med investeringsspill eller aksjespill som fungere som lokkemat for å tiltrekke seg nye medlemer.

Statsadvokat Helge Kaasbøll har brukt deler av ettermiddagen i retten til å gå gjennom eierforholdene i de ulike selskapene knyttet til Plexpay Network for å knytte de tiltalte direkte til saken.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.