NRK Meny
Normal

- Setter munnkurv på biskopen

KrF mener ordføreren i Trondheim forsøker å hindre biskopen fra å uttale seg om styresammensetninga i Olavsfestdagene.

Rita Ottervik
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I går sa ordfører Rita Ottervik at fungerende biskop Knut Andresen kun er ute etter å berge sin egen plass i styret når han har ei mening om hvem som bør sitte i det nye festivalstyret.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende når ordføreren tar mannen i stedet for ballen, sier gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Trondheim, Geirmund Lykke.

Stor betydning for kirka

Han mener Ottervik blander sammen behovet for et nytt styre med hvem som skal oppnevne det.

- Hun forsøker å sette munnkurv på biskopen vår når han ønsker å uttale seg om en sak som har aller største betydning for kirka i bispedømmet, sier Lykke.

I går gikk biskop Knut Andresen ut og sa at han frykter at kirka blir kasta ut av styret til Olavsfestdagene.

Kommunen vil ha kontroll

Tidligere har kirka selv plukket ut hvem de vil ha som representanter i styret, men nå har politikerne i Trondheim bestemt at de vil ha full kontroll over styresammensetninga i festivalen.

Lykke mener Andresen bare vil sikre kirkas styrerepresentasjon i Olavsfestdagene, noe han tror ikke blir ivaretatt hvis politikerne skal ha kontrollen.

- Man vil overlate til en skiftende kulturministers forgodtbefinnende om den kirkelige profilen skal bestå i styret. Det har jeg ikke noen tillit til, sier Lykke.

- Må ha ny modell

Men ordfører Rita Ottervik sier de ikke kan holde på den gamle modellen om at hvert organ i styret velger egne representanter.

- Noen er nødt til å ta et helhetlig grep for å få satt sammen et styre som både har økonomikompetanse og kunnskap om kirka. Da synes jeg kommunen nå bør diskutere med kirkas organer hvordan vi skal ivareta kirkas interesser.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25