Hopp til innhold

- Fortsatt overgrep i barnevernet

– Vi må ikke være stolte over barnevernspolitikken, sier politiker.

Barnevern

Det foregår fremdeles overgep mot barnevernsbarn, mener Svein Otto Nilsen (D.).

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det begås fortsatt overgrep mot barn i Trondheim. Det hevder Demokratenes bystyrerepresentant Svein Otto Nilsen. Han og partiets representant i Kristiansand startet sammen arbeidet med denne saken i 2002.

– Må betale dagens ofre

Svein Otto Nilsen

Svein Otto Nilsen

Foto: privat

Svein Otto Nilsen sier Trondheim kommune har gjort en god jobb med å betale ut erstatning til tidligere barnehjemsbarn. Men han er overbevist om at det fortsatt begås overgrep fra barnevernet i byen

- Dessverre skjer det fortsatt overgrep mot barn. Vi må vi skjerpe oss, for overgrepene skjer. Vi må ikke være stolte over den barnevernspolitikken som kjøres rundt om i landet nå, sier Nilsen til NRK Trøndelag.

Han tror dette på sikt vil bli dyrt for myndighetene.

– Jeg er redd for at vi allerede om noen år må betale erstatning til de som er ofre i dag. Vi må passe oss så vi ikke må ut med 200-300 millioner om en stund, sier Svein Otto Nilsen.

– Krevende og vond prosess

Kommunen har gitt erstatning til 296 personer, og har betalt ut 171 millioner kroner. Tre ganger flere enn antatt søkte om erstatning. Kommunalråd for Senterpartiet, Tone Sofie Aglen, er fornøyd med at disse sakene nå er endelig avgjort.

– Jeg er glad for at Trondheim kommune har tatt det moralske ansvaret for tidligere barnevernsbarn og at vi nå ser slutten på en krevende og vond prosess for alle de berørte. Vi må huske på at selv om dette har kostet mye penger, kan ikke en ødelagt barndom måles i penger, sier Aglen.

Mange flere overgep enn antatt

Tone Sofie Aglen

Tone Sofie Aglen

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Det har vært arbeidet i flere år med erstatningssaken i Trondheim, men nå er arbeidet endelig ferdig og arbeidet viser at det har skjedd langt flere overgrep enn antatt. De siste klagesakene ble avgjort før jul. Men hva med dagens institusjoner, kan man risikere at det foregår overgrep i dag? Aglen tror ikke det.

– Man skal ikke føle seg trygg på noen ting, men jeg føler meg trygg på at vi har helt andre kontrollmekanismer og regelverk som gjør meg trygg på at at vi har kontroll på at vi driver et forsvarlig barnevern, sier Aglen.

Best i klassen

Svein Otto Nilsen mener Trondheim og Kristiansand har kommet svært godt ut av arbeidet med å gi erstatning til tidligere barnevernsofre.

– Det var et omfattende arbeid med en stor granskning. Jeg vil påstå at Trondheim har vært best i klassen til å gi erstatning til dem det gjelder, sier Nilsen.

Han er imidlertid skuffet over at det kun er noen få kommuner og de store byene som har gjennomført et slikt erstatningsopplegg.

– Det skal ikke være slik at det er kommunens økonomi som skal bestemme om det skal gis erstatning til de som har vært utsatt for overgrep i barnevernet. Slik er det dessverre i dag, sier Nilsen.