Politiet kritisk til barn på ATV

Politiet er bekymret for manglende kunnskap om barns bruk av firehjulinger. Mange bryter loven uten å være klar over det.

ATV

(illustrasjon) Politiet opplever en økende bruk av ATV blant barn.

Foto: NRK

- Vi har bøtelagt en del foreldre på grunn av at barna deres har kjørt ATV ulovlig, sier politiadvokat Tove Pettersen Røddesnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Politiet opplever en økende bruk av ATV blant barn.

- I trafikkbildet ser vi at foreldrene er slepphendte i forhold til å la barna sine bruke ATV. I tillegg får vi en del henvendelser fra foreldre som lurer på hvilke regler som gjelder.

Alvorlig

At foreldre lar barn kjøre firehjulinger er noe politiet slår hardt ned på.

- Vi synes det er alvorlig. Det er en ting at det skjer på en privat åker, men dersom det skjer en ulykke er konsekvensene veldig alvorlig. Veitrafikkloven gjelder ikke bare på offentlige veier, men også på åkre, sier Røddesnes.

Politiet krever at foreldrene setter seg godt inn i regelverket og vet hva som er lovlig og ikke.

- Ulovlig kjøring medfører anmeldelse, og i tillegg blir de bøtelagt. Beløpet variere fra 5.000 til 10.000 kroner.

12-åring på offentlig vei

Den groveste saken politiet i Nord-Trøndelag har vært borti skjedde i Stjørdalsdistriktet. Politiet stoppet en 12-åring som kjørte alene på en offentlig vei på en firehjuling man må være 18 for å kjøre.

- Jeg skjønner foreldrene også. Det er mye fart og spenning med en ATV. Men det er viktig at man forstår alvoret ved bruk av kjøretøyet, og at barn ikke skal bruke det.

Villedende informasjon

Mange av ATV-ene som selges på internett gir villedende informasjon, mener politiet.

- Hovedregelen er enkel: Barn kan bruke ATV’er som går maks seks kilometer i timen. Dersom den går raskere må den registreres.

Dersom egenvekten på ATV’en er under 150 kg, kan den registreres som moped og sjåføren må være over 16 år og ha mopedlappen, opplyser politiet.

- Hvis ATV’en ikke fyller vilkårene for å registreres som moped, må den registreres som firehjuls motorsykkel og det innebærer at sjåfør må være over 18 år og inneha førerkort for personbil, sier Røddesnes.