NRK Meny
Normal

- Forskeren var forutinntatt

Forskeren som ledet evalueringa av tilbudet for seksuelt misbrukte ved Betania i Malvik burde aldri fått oppdraget. Det mener fagsjef ved Betania Turid Kavli.

Betania i Malvik
Foto: Morten Waagø / NRK

Turid Kavli mener at forskeren var sterkt kritisk til traumebehandlinga. Og at vedkommende hadde gjort seg opp ei mening før hun fikk i oppgave å lage evalueringsrapporten, et arbeid som førte til at behandlingstilbudet ved Betania legges ned ved årsskiftet.

Les også: Legger ned tilbud for seksuelt misbrukte

Kritisk artikkel

Kavli viser til en artikkel den samme forskeren skrev for to år siden, før hun fikk evalueringsoppdraget.

- Den er ikke bare kritisk. Den tar veldig sterk avstand fra meg som fagperson, fra Betania Malvik som behandlingssted og fra den faglige delen av traumetenkninga som vi baserer oss på, sier Turid Kavli til NRK.

Protesterte

I møte med Helse Midt-Norge protesterte Kavli på at nettopp denne forskeren skulle evaluere traumetilbudet for sexmisbrukte.

- Vi sa fra at vi var kritiske til det, sier hun.

Les også: - Sviktet av Helse Midt-Norge

- Men er det ikke bra at en forsker har ei kritisk tilnærming til det hun skal undersøke?

- Jo, men ikke en holdning der man nærmest har tatt fullstendig standpunkt mot. Den artikkelen synes jeg gav ganske tydelig uttrykk for det, sier fagsjef ved Betania Turid Kavli.

- Uproblematisk

Henrik Sandbu er konstituert direktør for helsefag, utdanning og forskning i Helse Midt-Norge. Han mener at prosessen med evalueringa har gått riktig for seg. Sandbu sier at Helse Midt-Norge gav oppdraget til NTNU gjennom psykologisk institutt uten å be en bestemt forsker om å gjennomføre evalueringa.

Han mener det ikke er noe problem at forskeren har vært kritisk til behandlingstilbudet tidligere.

- Vi har ingen grunn til å tro at det har farget resultatene av undersøkelsen. Vi har tiltro til at NTNU har håndtert dette gjennom forskingsdesign, og der vil jeg påpeke at designet for forskningen ble lagt av andre og ikke av disse forskerne selv, sier direktør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge.

Les også: 20 kan miste jobben ved Betania