Hopp til innhold

Vil ta tid å få tråleren i Tromsø fjernet: – Fortsatt 110 kubikk med diesel igjen

Selv om store deler av den russiske tråleren er hevet fra havbunnen vil det ta dager før operasjonen i Tromsø er over. Arbeidet krever tett beredskap siden vraket inneholder mye drivstoff.

Tråler i Tromsø

Operasjonen med å heve og fjerne tråleren fra Tromsø startet natt til mandag. Store deler av tråleren er over vannflata, men det gjenstår fortsatt mye arbeid.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er fortsatt om lag 110 kubikk med diesel igjen i båten, i tillegg til smøreolje og ammoniakk. Bergingsmannskapet forventer at dette ikke vil slippe ut, men de har beredskap i tilfelle det skulle skje noe, sier Trond Hjort-Larsen, seniorrådgiver i Kystverket.

Klokka 03.30 natt til mandag startet hevingen av den russiske tråleren Bukhta Naezdnik, over to måneder etter at tråleren begynte å brenne til kai i Tromsø.

Det er kranfartøyet «Gulliver» som står for hevingen av fartøyet, samme kranlekter som ble brukt til å berge KNM «Helge Ingstad» tidligere i fjor.

Kystverket fører tilsyn med operasjonen i Tromsø.

– Vi støter på noen utfordringer underveis, blant annet med tanke på været. Det gjenstår fortsatt masse arbeid.

Tråler i Tromsø

Store deler av vraket er hevet fra havbunnen mandag ettermiddag. Men operasjonen vil fortsette ut uken.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Håper den kan forlate fredag

Kranlekteren har siden natt til mandag jobbet med å løfte tråleren fra havbunnen og snu den over på rett kjøl. Mandag ettermiddag er så å si hele tråleren løftet fra vannet. Men operasjonen er ikke ferdig.

Når løftingen er ferdig skal båten fraktes tilbake til kai for å tømmes for vann. Kystverket sørger for at bergingsmannskapet gjør det de har planlagt og at de har nødvendig beredskap.

Trond Hjort-Larsen

Seniorrådgiver Trond Hjort-Larsen i Kystverket sier været skaper utfordringer for arbeidet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kystverket regner med at kranen vil holde fast i båten med kjettinger i minst tre dager før den flyter på egen hånd.

– Så skal den etter hvert klargjøres for slep til Bergen. Planen er at slepet skal avgå fra Tromsø fredag 13. desember, sier Hjort-Larsen til NRK.

Skapte kaotiske tilstander

Den russiske tråleren begynte å brenne ved kai 25. september. Trålerbrannen skapte kaotiske tilstander i Tromsø. Blant annet ble rundt 100 beboere i området evakuert på grunn av eksplosjonsfare.

Tråler i brann Tromsø

Det var stor brann i tråleren i september. Fortsatt ligger vraket til kai i Tromsø.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark