Hopp til innhold

Vil kartlegge Barentshavet for 173 millioner

Regjeringen foreslår å bevilge 173 millioner til geologisk kartlegging av havområdene i nord.

Oljeplattform

Illustrasjon

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Kunnskapen fra en slik kartlegging vil være avgjørende for å drive god og langsiktig ressursforvaltning sier olje- og energiminister Tord Lien.

– Det antas at det er store gjenværende ressurser av olje og gass i Barentshavet. Kartleggingen vil bidra til økt aktivitet og sysselsetting i nord. Kartlegging av disse havområdene er også viktig for å markere nærvær i nord og for å ivareta nasjonale interesser, sier Lien.

Ministeren møter imidlertid kritikk fra Greenpeace som mener det er uforståelig at regjeringen vil bruke mer penger på å finne olje, som man uansett ikke kan hente ut.

– Shell stakk forrige uke halen mellom beina og trakk seg ut av Alaska og Arktis, etter å ha kastet bort 7 milliarder dollar på å gjøre en prøveboring. Dette viser også at det ikke ligger penger i denne olja. Framtida er grønn og fornybar, det inkluderer ikke olje i Arktis, det må også Regjeringen snart forstå, sier Halvard Haga Raavand, kampanjeleder for Arktis i en e-post til NRK.

Økt kunnskap om delelinjen

Innsamlingen av en slik kartlegging i Barentshavet vil kunne gi økt kunnskap om området inntil delelinjen mot Russland, skriver departementet i sin pressemelding.

Johan Petter Barlindhaug

Johan Petter Barlindhaug var sentral i etableringen av det første nordnorsk-eide oljeselskapet North Energy.

Foto: Ole-Kristian Losvik

Johan Petter Barlindhaug har advart mot å dele ut borelisenser langs delelinjen mot Russland. Han mener et kommende oljefunn langs delelinjen mot Russland, kan skape økt spenning mellom Norge og Russland.

– Mitt poeng er å adressere denne forsiktighetstanken nå. Slik at den ligger der hele tiden. Så får vi se når man kommer til tidspunktet hvor man skal tildele en lisens om situasjonen er slik den ser ut i dag, sier Barlindhaug til NRK.

I de områdene som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet er det kun myndighetene som har anledning til å drive geologisk kartlegging. Kartleggingen av Barentshavet er en videreføring av et langsiktig arbeid i regi av Oljedirektoratet for å frembringe ny kunnskap om geologien i Barentshavet, skriver departementet.