Hopp til innhold

Vil at permitterte skal få jobbe – siden de får lønn fra Nav

Samtidig som han jobber på høygir for å holde bedriften flytende, sitter permitterte ansatte hjemme. – Lurer på hvor lenge vi holder ut, sier bedriftseier.

Vegard Berge Uglebakken

Gründer og bedriftseier Vegard Berge Uglebakken måtte stenge ned og permittere alle ansatte. – Men det slutter jo ikke å snø av den grunn.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Da regjeringen besluttet å stenge ned landet for å beskytte oss mot korona, var Vegard Berge Uglebakken en av mange bedriftseiere som valgte å permittere ansatte som følge av 100 prosent omsetningssvikt.

Men selv om de permitterte nå kunne bidratt til å holde sin egen arbeidsplass i gang, har de ikke lov. Så nå må han måke snø selv.

– Feilen i systemet er at vi har mennesker som sitter hjemme og venter på å kunne bidra, men vi vil bryte loven hvis jeg ber dem komme på jobb uten å rapportere timene til Nav, sier Uglebakken.

I landbruket har myndighetene gitt beskjed om at permitterte bare trenger å melde inn halvparten av timer de jobber til Nav.

Vegard Berge Uglebakken

Det er uvisst når turister igjen skal sitte på reinsdyrfellen til Vegard Berge Uglebakken.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

– Jobber dag og natt

Han eier blant annet hotell, restaurant og bar i Alta, og opplevde at omsetningen kollapset da de strenge restriksjonen ble iverksatt. 27 ansatte er permittert.

– Men det slutter jo ikke å snø av den grunn. Den siste uka har det snødd halvannen meter i Alta. Verdier står på spill hvis vi ikke følger med anleggene våre, sier Uglebakken.

Dermed må bedriftseieren sammen med andre eiere selv utføre arbeidet.

– Nå lurer jeg jo på hvor lenge vi holder ut, og ryker vi ut så raser hele korthuset. Da kan en hel generasjon med gründere bli borte.

– Ulovlig

Peggy Hessen Følsvik

LO protesterer mot forslag om at permitterte skal jobbe uten at arbeidsgiverne må betale lønn.

Foto: Vidar Ruud / Scanpix

Men situasjonen møter liten forståelse i landets største hovedorganisasjon.

– Hvis man har ledige arbeidsoppgaver til sine ansatte så skulle de jo ikke vært permittert i utgangspunktet, sier Peggy Hessen Følsvik, som er første nestleder i LO.

Hun sier det er meningen at krisepakkene Stortinget fortløpende behandler skal dekke tapte inntekter for bedrifter som er rammet av krisen.

– I mellomtiden må bedriftseiere for eksempel skaffe finansiering hos bankene.

LO-nestlederen advarer bedrifter mot å kalle permitterte medarbeidere inn for å jobbe, og mener det vil være i strid med permitteringsloven.

– Hvis det er noen som bryter denne loven, i en situasjon hvor Stortinget har kommet med en rekke ekstra tiltak og ber alle være med på dugnad, så synes jeg dette er veldig alvorlig, sier Følsvik.

Målfrid Baik, regiondirektør NHO Arktis.

– Man ser livsverket sitt gå til grunne, sier Målfrid Baik i NHO. Hun mener det må lages ordninger som lar ansatte hjelpe til, selv om de er permittert.

Foto: Moment Studio

NHO ønsker endringer

Bedriftenes organisasjon, NHO, jobber nå for at reglene for permitterte skal bli endret.

– Vi må finne fram til ordninger som gjør det mulig for permitterte å gjøre nødvendig arbeid i bedriften, både for å holde den flytende, men også for å holde hjulene i gang. De har rett og slett ikke inntekter til å lønne folk, sier regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis.

Hun mener slike løsninger også er i arbeidstakernes interesse.

– Det gjør noe mentalt med oss alle. Å være i jobb er helsebringende, det at man kan bidra til noe meningsfullt, at man bidrar til at arbeidsplasser sikres, det er kjempeviktig, sier Baik.

Aktivitetsplikt

Fremskrittspartiet fanget opp Vegard Berge Uglebakkens nødrop fra Alta. Og i dag har partiet jobbet med et forslag som kan komme ham i møte, nemlig å gi ansatte en viss aktivitetsplikt mens de er permittert.

– Rett og slett sørge for at forefallende arbeid i ulike bedrifter blir utført, sier stortingsrepresentant for Frp Hans Andreas Limi.

– Og det er for å sikre verdier og ikke minst for å sikre at bedriftene kommer raskt i gang igjen når vi kommer over i en normal situasjon. Vi snakker ikke om inntektsgivende arbeid, vi snakker om forefallende arbeid i mindre bedrifter, sier Limi.

Hans Andreas Limi, stortingsrepresentant, FrP

Stortingsrepresentant for Frp Hans Andreas Limi mener det må åpnes opp for aktivitetsplikt for permitterte arbeidstakere.

Foto: NRK