Hopp til innhold

VG: Brasilianske påtalemyndigheter etterforsker spionmistenkt gjesteforsker

VG får bekreftet at brasiliansk påtalemyndighet etterforsker den spionmistenkte gjesteforskeren, og vurderer å be om utlevering.

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin som valgkampmedarbeider

Brasilianske myndigheter etterforsker nå den spionmistenkte gjesteforskeren, som PST tror egentlig er russiske Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.

Foto: Twitter

PST har ment at han har gitt seg ut for å være 37-årige Jose Giammaria fra Brasil, mens hans ekte identitet skal ha vært Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) fra Russland.

Nå får VG bekreftet av brasilianske myndigheter at det foregår en etterforskning mot mannen også i Brasil.

– Det føderale statsadvokatembetet etterforsker disse mulige kriminelle forholdene, skriver kommunikasjonsansvarlig ved statsadvokatembetet i Brasil, Caio Andrade, til VG.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med statsadvokatembetet i Brasil.

VG skriver videre at brasilianske myndigheter vurderer å begjære den spionsiktede utlevert.

– Når det gjelder utleveringsbegjæringen, følges saken opp av republikkens viseriksadvokat Carlos Frederico. Siden saken er under taushetsplikt, er det ikke mulig å gi ytterligere opplysninger, skriver Andrade.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, skriver i en SMS til NRK at PST ikke ønsker å kommentere det som hevdes i flere medier om brasiliansk etterforskning av siktede.

Les også Spionsiktet gjesteforsker ved UiT varetektsfengsles i fire nye uker

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin som valgkampmedarbeider

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin

PST mener at den siktede egentlig er 44 år gamle Mikhail Valerijevitsj Mikusjin fra Russland. Nå har retten bestemt at han må sitte varetektsfengslet i fire nye uker.

Foto: Center for peace studies / UiT

Varetektsfengsles i fire nye uker

PST mener mannen er en såkalt «illegalist». Det vil si en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger, mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

Den spionsiktede mannen som ble pågrepet ved Universitetet i Tromsø 24. oktober, varetektsfengsles i fire nye uker. Det slår Oslo tingrett fast fredag.

Retten mener det er fare for bevisforspillelse, og oppgir dette som en viktig del av begrunnelsen for hvorfor varetektsfengslingen kan fortsette. Han får brev- og besøksforbud gjennom hele perioden, og vil sitte fullstendig isolert i to av fire uker.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens § 121 om ulovlig etterretning som kan skade grunnleggende nasjonale interesser. Han har vært gjesteforsker ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

Hans forsvarer Marijana Lozic fortalte til NRK tidligere denne uken at han fortsatt ikke ønsker å la seg avhøre av politiet.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Lozic for en kommentar om Brasils etterforskning.

Les også Mener Norge har vært naive i 20 år: – Har vært fritt fram for russisk spionasje

Ola Kaldager

Tidligere sjef for etterretningsseksjon E-14, Ola Kaldager, mener det er en selvfølge at Brasil etterforsker saken selv, da landet har blitt trukket inn i saken. Han tror likevel ikke at PSTs etterforskning ikke kommer til å påvirkes av dette.

– Å utlevere han til Brasil fordi brasilianske myndigheter tror det er nyttig for dem, det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Kaldager.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Gratangsfjellet

Møteulykke mellom bil og MC på E6

Steinras fylkesvei 888 i Lebesby kommune.

Fylkesveien til Nordkinnhalvøya kan stenges på kort varsel

Fra kunstprosjektet "vasta" av Benedict Beldam.

Kulturrådet vet for lite om kvener: – Må være ambassadør for det kvenske

Havna og polarsyssel i Longyearbyen

Historisk gigantbot til skip på Svalbard

Voldsepisode ved Nav i Tromsø

Nav-ansatt i Tromsø angrepet på vei til jobb – bygg ble evakuert