Hopp til innhold

Vegen inn til Hammerfest er stengt: Åpner menighetshuset for tredje gang i år

Tre ganger i vinter har sogneprest Vegard vært nødt til å åpne dørene for værfaste folk. Ordføreren sier beredskapen er på plass. Allerede er en pasient fraktet med ambulansebåt til sykehus.

Meninghetshuset i Kvalsund. Innrammet sogneprest Vegard Loke Rønning.

Menighetshuset i Kvalsund er åpen etter at Riksveg 94 Leirvikflågan mellom Kvalsund bru og Hammerfest er stengt på grunn av fare for snøskred.

Foto: Vegard Loke Rønning & Jonas Løken Estenstad

Oppdatering 09.30:

Vegtrafikksentralen nord melder at de har begynt med kolonnekjøring på riksvei 94 fra Rypefjord til Kvalsund bru i Hammerfest.

***

– Vi har god beredskap. Alt er ivaretatt. Vi sitter og venter på oppdatering fra vegvesenet.

Det forteller ordfører i Hammerfest Terje Rogde (H) etter at riksveg 94 Leirvikflågan mellom Kvalsund bru og Hammerfest er stengt på grunn av fare for snøskred.

Det vil bli gjort ny vurdering av strekningen torsdag morgen klokken 10, opplyser Vegtrafikksentralen nord.

– Det var gått et lite skred tidligere onsdag. Det har ikke gått skred etter vegen ble stengt, sier Kristin Storø, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen nord.

Hun forteller at de har entreprenører som følger med og de skal gjøre en tverrfaglig vurdering torsdag morgen.

– Vi får forhåpentligvis litt hjelp av dagslyset, sier Storø.

På grunn av den stengte vegen er også fergen mellom Strømsnes og Kjerringholmen innstilt melder Statens vegvesen.

Rogde sier at Hammerfest kommune er klar hvis noe skjer.

Åpner menighetshuset

Sogneprest Vegard Loke Rønning i Kvalsund har åpnet menighetshuset.

Dette er tredje gang i vinter at de åpner menighetshuset på grunn av stengt vei mellom Kvalsund og Hammerfest.

– Det ikke er noen overnattingssteder, kafeer eller slikt i området. Det er ingen steder folk kan gå inn. Vi tenker dette kan være et tilbud for de som trenger et sted å oppholde seg og eventuelt om de trenger et sted å overnatte.

Vegard Loke Rønning - Sogneprest - Kvalsund Kirke.

Sogneprest Vegard Loke Rønning i Kvalsund har flere ganger måttet invitere folk inn i varmen på grunn av stengt veg. Han sier mange har dette som eneste alternativ når vegen plutselig stenges.

Foto: Jonas Løken Estenstad

Haster å få på plass en tunnel

Sognepresten sier det bør komme på plass en tunnel.

– Det er en bønn til våre politikere i Oslo. Kunne vi fått skredsikring og en tunnel? Inntil da skal jeg fortsette å åpne menighetshuset, sier presten.

Rogde sier dette er et bevis på at det haster å få vegen løftet opp i Nasjonal transportplan.

– Vegen er hovedinnfartsåren til Hammerfest. Den er inne i Nasjonal transportplan, men det må bevilges midler i revidert nasjonalbudsjett, sier Rogde.

Ordfører i Hammerfest, Terje Rogde (H) forteller at beredskapen rundt stormen som herjer er god. Et tak er tatt av vinden..

Ordfører i Hammerfest Terje Rogde (H) sier de er vant med at vegen stenges og sier Riksveg 94 er en veldig værutsatt veg. Derfor mener han det haster med å løfte den høyere opp i Nasjonal transportplan.

Foto: Allan Klo / NRK

Har alternativ transport klar

Erik Palm, kommunikasjonssjef i Finnmarkssykehuset, sier de har alternative transportmidler på plass.

– Ved akutte hendelser er det snakk om å bruke alternativ transport, om det blir nødvendig. Tre helikopter, to i Finnmark og ett i Troms, og to båter er i bruk ved behov. Det går fint, sier han.

Onsdag kveld ble en pasient hentet med ambulansebåten fra Kvalsund og fraktet til Hammerfest sykehus, forteller ordføreren.

– Hvis vegen blir stengt, har vi alternative transportmidler, for eksempel helikopter og ambulansebåt. Vi har også fly. Det er en del av beredskapen i Finnmarkssykehuset.

Eirik Palm

Erik Palm, kommunikasjonsrådgiver ved Finnmarkssykehuset, sier de har alternative transportmidler, som for eksempel helikopter og båt, hvis vegen blir langvarig stengt.

Foto: Andre Bendixen / NRK

Palm sier de planlagte operasjonene i Hammerfest ikke har blitt berørt, men sier de ansatte er vant til denne situasjonen.

– Folkene på Finnmarkssykehuset som jobber prehospitalt har spisskompetanse når det gjelder logistikk og akutt beredskap. De er vant til vær og utfordringer når det gjelder veier og når det haster. Det har de kontroll på, sier Palm.

Les også Hammerfest innesperret av snøskred: Veien åpnes tidligst onsdag

Snøskred

Rettelse: I en tidligere versjon av saken skrev vi at det er tredje gang i år at menighetshuset åpnes. Det er tredje gang denne vinteren, understreker sognepresten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark