Varsler harde gruveprotester

Miljøbevegelsen ruster seg til kamp mot gruvedrift i Kvalsund. De mener et ja til sjødeponi er en krigserklæring.

Utsikt fra Nussir i Kvalsund

Naturvernforbundet er klar til kamp mot gruvedrift i Kvalsund.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi ser et ja til dette giftutslippet som en krigserklæring mot naturverninteressene, mot en faglig forvaltning og et kunnskapsbasert demokrati, sier nordområdekoordinator i Naturvernforbundet, Geir Jørgensen.

Flere departementer sier ja

Flere departementer har åpnet for at gruveselskapet Nussir kan få lov til å dumpe gruveavfall i Repparfjorden, tross faglige anbefalinger om det motsatte.

Geir Jørgensen

Geir Jørgensen i Naturvernforbundet.

Foto: Pressebilde

Det får Naturvernforbundet til å samle troppene.

– Vi mobiliserer nå for fullt over landegrensene i nord i vårt fellesnordiske aksjonsnettverk. Vi mobiliserer også vår egen organisasjon i Naturvernforbundet sentralt, og vi har også et godt trøkk i Natur og Ungdom og dere 6000 medlemmer.

Kan bli Kallak-tilstander

I sommer var det sterke konfrontasjoner mellom gruvedemonstranter og politi i Kallak i Nord-Sverige. Jørgensen utelukker ikke at det kan bli lignende tilstander i Kvalsund.

– Vi kan ikke utelukke noen ting hvis politikerne nå tror at de kan beslutte bort den risikoen som dette sjødeponiet og giftdumpingen medfører, sier han.

Ønskes velkommen

For Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen betyr Nussir nye industriarbeidsplasser i flere tiår framover. Likevel hilser han eventuelle demonstranter velkommen til kommunen.

– De er hjertelig velkomne til Kvalsund så lenge de opptrer i tråd med lover og regler. Vi ønsker ingen vekk fra Kvalsund, sier Olsen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Hege Iren Hanssen

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark