Hopp til innhold

Nå kommer uværet i nord: – Alle må se alvoret i dette

Det er sendt ut farevarsel om sterk storm i den nordligste landsdelen. Fagfolk ber innbyggerne om å ta uværet alvorlig og holde seg innendørs.

Uvær i Hammerfest 16. mars 2020

BLÅSER OPP: Slik så det ut i Hammerfest ved 15-tida mandag. Det vil gå fra stiv kuling til liten storm i løpet av ettermiddagen, varsler meteorologene.

– Det vil bli svært ufyselige forhold i Finnmark, med vindkast opp mot 40 meter per sekund, sier vakthavende statsmeteorolog Sjur Wergeland.

Nesten hele landsdelen vil merke et voldsomt uvær mandag.

Først kommer uværet til Nordland og Troms, og der er det sendt ut gult farevarsel om kuling.

– Vinden er i ferd med å øke nord i Nordland. Det blir kuling, opp i sørvestlig liten storm i Lofoten og Vesterålen, og snøbyger, sier Wergeland.

Stormsenter i nord

Et stormsenter sørger for oransje farevarsel i nord for svært kraftige vindkast. I tillegg er det meldt om stor snøskredfare.

Foto: Yr.no

I Finnmark vil uværet ta seg opp i styrke, og her er det sendt ut oransje farevarsel. Vinden vil øke, først til sørlig sterk kuling, og deretter vestlig sterk storm utover ettermiddagen og kvelden.

– Det er spesielt Finnmark som får trøkken. Det starter i vest, og går mot øst. Vegvesenet har allerede begynt å stenge veier, sier Wergeland.

Statsmeteorologen anbefaler ingen å legge ut å langtur i dette uværet. Det polare lavtrykket kommer fra Island, og vil i løpet av natten og tirsdag gå opp i Barentshavet før det går over.

Uvær og korona gir trøbbel

Arne Myrseth i brann- og redningstjenesten i Hammerfest ber innbyggerne om å ta værvarselet på største alvor.

– 40 sekundmeter er godt over grensen til orkan og kan føre til ødeleggelser. Vi har mye snø allerede, og det vil bli veldig vanskelige kjøreforhold, skriver Myrseth til NRK.

Det er stor snøskredfare i kyststrøkene, og Myrseth minner om at en eventuell redningsaksjon vil bli svært vanskelig i uværet.

Situasjonen med koronaviruset gjør det ikke lettere for redningstjenesten.

– Tjenesten har helt spesielle utfordringer knyttet til både å opprettholde beredskap og å løse oppdrag uten å risikere å dra med seg smitte inn i tjenesten, skriver brannsjefen.

Folk på vei til bussen

Folk på vei til bussen i Tromsø mandag.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Stengte veier og snøskredfare

Widerøe innstilte flere fly i morgentimene mandag, og måtte fly over Alta. De sier at det kan komme flere kanselleringer som følge av været.

I tillegg er det meldt om vanskelige kjøreforhold på flere strekninger i Troms og Finnmark.

– Det er ikke gode prognoser. Hva brøytesjåførene klarer å holde åpent framover er vanskelig å forutsi, sier Kristin Lunga i Veitrafikksentralen.

Stengte veier i Nord-Norge 16. mars 2020

Kartet fra Vegvesenet viser en lang rekke stengte veier i Nord-Norge mandag kokka 18.40.

Illustrasjon: Statens vegvesen
Veien til Nordkapp stengt

E69 til Nordkapp er helt stengt. Her har vinden blåst igjen veien.

Foto: Statens Vegvesen/Webkamera

En rekke fylkesveier langs kysten av Finnmark er stengt eller kolonnekjørt, inkludert E6 Sennalandet og Kvænangsfjellet. Flere strekninger planlegger stenging på grunn av været.

Vegvesenet oppdaterer sin oversikt på dette kartet.

– Vi anbefaler at folk spør seg selv to ganger om det er vits å legge i vei å kjøre nå, når vi har det her været i hele nord, sier Lunga.

I Loppa kommune innstilles alle fergeavganger fra Øksfjord på grunn av uværet som er meldt.

Hadselbrua i uvær

Mye vær på Fv. 82 ved Hadselbrua mandag formiddag.

Foto: Statens vegvesen/webkamera

Varsom.no har sendt ut rødt farevarsel om stor snøskredfare langs hele finnmarkskysten. Det betyr at det kan gå naturlige skred, og utløses av skiløpere. Snøskredene kan bli store og nå ned til skredutsatte veier og bebyggelse.

Ellers i landsdelen er det farevarsel oransje – betydelig snøskredfare.

Laster Twitter-innhold