Hopp til innhold

Utfordrende ramadan for muslimer i nord

Den islamske fastemåneden ramadan er godt i gang. De som faster skal verken spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang – noe som kan by på ekstra utfordringer med lyset i Nord-Norge.

Faster 15 timer i døgnet

Lysforholdene i nord skaper utfordringer for fastende muslimer.

Ramadan er den niende måneden av den islamske kalenderen, og er en fastemåned for muslimer over hele verden. Å faste er obligatorisk for voksne muslimer, unntatt de som lider av sykdom, er på reiser, eldre, gravide, ammende, diabetikere eller kvinner som har menstruasjon.

Følger Mekka-tid

Muslimer som bor i Nord-Norge følger Mekka-tid og faster 15 timer hver dag i Ramadan. I Oslo følger de for eksempel solen, og ender opp med å faste om lag 21 timer om dagen.

Sandra Maryam Moe, Alnor Senteret

Daglig leder ved Alnor Moskeen i Tromsø, Sandra Maryam Moe.

Foto: NRK

– Det som er spesielt her i nord er det at vi har midnattssol og mørketid, og dermed ikke soloppgang og solnedgang. Vi kan velge mellom tre system når vi faster. Enten kan vi følge Mekka, vi kan følge nærmeste land som har normal soloppgang og solnedgang, eller vi kan lage en estimert bønnetabell. I Nord-Norge har moskeene gått sammen og følger Mekka-tid, og dermed bruker vi en bønnetabell fra Mekka når vi faster og skal gjøre bønn, sier daglig leder Sandra Maryam Moe ved Alnor-moskeen i Tromsø.

Lysforholdene skaper utfordringer for flere denne fastemåneden.

– Vi har problemer med været fordi det er lyst hele dagen, sier Abdulmajid som bor i Tromsø og kommer fra Syria.

– I hjemlandet følger vi soloppgang og solnedgang, men her i Nord-Norge starter vi å faste når solen er oppe, og avbryter når solen er oppe. Det er stor forskjell, sier Naji Mohammed Qisasa, Imam for Alnor moskeen i Tromsø.

Flere aktiviteter

Sandra Maryam Moe sier også at Alnor-moskeen har mange aktiviteter under Ramadan. Blant annet lager de veldig god mat til de personene som kommer innom moskeen hver kveld.

– Vi har felles Iftar. Det vil si at folket spiser en felles middag i moskeen, og der er alle velkommen, sier Adam Abdullahi Dirie som er daglig leder av Islamsk senter for Nord-Norge.

Statsminister Erna Solberg har allerede sendt gratulasjoner til alle muslimske som faster i Ramadan. «Ramadan Mubarak! Ønsker alle en god og fredfull ramadan» skrev Erna Solberg på Facebook.