Hopp til innhold

Etterlyst russisk urfolksaktivist pågrepet av politiet i Tromsø

Urfolksdelegat fra Russland, Dmitry Berezhkov, ble arrestert etter begjæring fra russiske myndigheter.

Dmitry Berezhkov

Dmitry Berezhkov, tidligere nestleder av RAIPON, og urfolksforkjemper, er arrestert i Tromsø.

Foto: RAIPON

Dmitry Berezhkov var deltaker på en urfolkskonferanse i Alta og ble anholdt i Tromsø på vei hjem fra konferansen.

Politiet bekrefter

Politijurist Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt bekrefter at en russisk statsborger ble arrestert på flyplassen i Tromsø torsdag etter begjæring fra russiske myndigheter.

– Begjæringen er på bakgrunn av at mannen skal ha begått kriminelle handlinger i Russland, forteller Rye Holmboe til NRK.

Beskyldes for underslag

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause, har følgende kommentar til saken:

– Den siktelsen vi har fått oversatt fra russisk til engelsk tyder på at det dreier seg om påstand om underslag av penger og overføring av penger via utenlandske organisasjoner, sier Fause til NRK.

Om Berezhkov blir utlevert til Russland, er foreløpig uklar.

– Når Nord-Troms tingrett har behandlet saken, kommer påtalemyndigheten til å foreta en selvstendig vurdering og også konferere med Riksadvokaten om hvordan saken skal behandles videre, sier Fause til NRK.

Urfolkskonferansen i Alta

Flere hundre delegater var samlet på urfolkskonferansen i Alta.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara/NRK Sápmi

– Veldig skremmende

Leder i Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo, reagerer sterkt på pågripelsen.

– Dette er veldig skremmende, at norske myndigheter kan operere på ordre fra Putin og hans urfolksundertrykkende politikk, sier en bekymret Keskitalo til NRK.

Keskitalo sier at det var kona til Berezhkov som fortalte om arrestasjonen.

– Jeg er sjokkert og bekymret på vegne av hans familie. Det som er spesielt overraskende er at det i denne saken virker som at norske myndigheter er instruert av Putin, fortsetter Keskitalo, som var leder for det arktiske delegatet på urfolkskonferansen i Alta.

Studerer i Tromsø

Russeren har de siste årene vært student ved Universitetet i Tromsø, og er nå masterstudent ved Senter for samiske studier.

Professor Øyvind Ravna ved det juridiske fakultetet på Universitetet i Tromsø, bekrefter også overfor NRK at det er Berezhkov som er arrestert.

Han sier at Universitetet i Tromsø engasjerer seg i saken.

Ravna mener at Berezhkov er arrestert på bakgrunn av hans politiske engasjement for urfolk, og synes i likhet med Keskitalo at det er skremmende at en urfolksaktivist blir arrestert av norsk politi på begjæring fra russiske myndigheter.

Universitetet i Tromsø

Dmitry Berezhkov er student ved Universitetet i Tromsø (bildet).

Foto: NRK

Rektor håper UD engasjerer seg

Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, har fredag førsøkt å orientere seg om saken.

– Vi føler et ansvar for våre studenter uansett nasjonalitet, og er interessert i deres rettssikkerhet. Før vi aksepterer en arrestasjon og eventuell utlevering, må vi vite begrunnelsen. Når denne studenten er kjent som aktiv politiker sender det mistanke i bestemte retninger. Vi vet særlig urfolkspolitikere er i en vanskelig situasjon i Russland. Det gjør at vi er kritiske til enhver arrestasjon og utlevering som ikke har en helt annen begrunnelse enn politikk, sier Aarbakke til Nordlys og han håper at Utenriksdepartementet engasjerer seg i saken.

Ble beordret nedlagt

Urfolksorganisasjonen RAIPON ble beordret nedlagt av russiske myndigheter i fjor. Den gang mente visepresident Dmitry Berezhkov i RAIPON at hovedgrunnen til at RAIPON ikke tillates å ytre seg og avholde møter er deres mangeårige kamp for urfolks rett til land og vann.

Senere ble kneblingen av RAIPON omgjort.