Hopp til innhold

Omgjorde knebling av RAIPON

Justisdepartementet i Russland har vedtatt at paraplyorganisasjonen til de russiske urfolkene er lovlig igjen. Organisasjonen ble nedlagt av russiske myndigheter i november i fjor.

Hjemmesiden til RAIPON

Hjemmeside til RAIPON.

Foto: Skjermdump / NRK

Avdelingsleder i RAIPON, Rodion Sulyandziga, offentliggjorde i en pressemelding i dag at organisasjonen igjen har fått tillatelse fra russiske myndigheter til å fortsette sin virksomhet. Han legger ikke skjul på at press fra andre urfolksorganisasjoner og stater har bidratt til å få myndighetene til å omgjøre vedtaket fra november 2012.

Rodion Sulyandziga, avdelingsleder i RAIPON

Rodion Sulyandziga, avdelingsleder i RAIPON.

Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk / Barentssekretariatet

– På vegne av RAIPON ønsker vi å takke alle organisasjoner, media og stater som har bidratt til at russiske urfolk igjen har en lovlig organisasjon som fremmer våre rettigheter, skriver Rodion Sulyandziga.

Med begrunnelsen at vedtektene i RAIPON ikke var i tråd med russisk federal lov, beordret russiske myndigheter før jul organisasjonen til å legge ned virksomheten sin. Dette førte til sterke protester fra andre urfolk og fra enkelte stater, deriblant Norge.

Gjennomfører planlagt kongress

Rodion Sulyandziga er glad for at RAIPON nå får fortsette sitt arbeide for å fremme russiske urfolks rettigheter.

I slutten av mars skal RAIPON etter planen arrangere den syvende nasjonalkongressen for urfolk bosatt i Sibir og i det russiske fjerne østen. Det har vært knyttet stor usikkerhet til om denne kongressen kan gjennomføres. Nå er fortvilelse vendt til optimisme:

– Vi tror dette møtet starter et nytt kapittel i Raipons historie, sier Rodion Sulyandziga.

I overkant av 600 urfolksdelegater er ventet til kongressen, som skal arrangeres i byen Salekhard i det nordlige Sibir.

Internasjonal støtte

Samer, inuittene på Grønland, Canada og Alaska og flere andre urfolk i verden har reagert på russiske myndigheters knebling av RAIPON. Også Sametingene i Norden, norske myndigheter og andre land i Norden og ellers i verden, har kritisert nedleggelsen av RAIPON.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Medlem i Barents regionråd og leder for Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, er i likhet med Rodion Sulyandziga lettet over at suspensjonen av RAIPON er over. Det er svært viktig for urfolk i Russland å ha et handlekraftig organ.

– Under suspensjonen har jo ikke RAIPON fått lov til å avholde møter en gang, sier Keskitalo.

Det er viktig at de får arrangere sin planlagte kongress i slutten av denne måneden fordi der legges grunnlaget for videre styrking av urfolkenes språk og kultur i Russland, påpeker hun. Keskitalo tror det har hatt betydning for omgjøringsvedtaket fra russiske myndigheter at samer, andre urfolk og stater har lagt press på Russland i denne saken.

– Jeg håper jo at det har hatt innvirkning på dette at ikke bare samer, men også flere andre urfolk og stater har støttet russiske urfolk i den situasjonen som de har vært i, sier hun.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel