Ulovlig isbjørnjakt

Forskere mener turister driver ulovlig isbjørnjakt.

Isbjørner
Foto: Jenny Bytingsvik

Øystein Overrein, Norsk Polarinstitutt

Øystein Overrein, Norsk Polarinstutt,har skrevet brev om ulovlig scooterjakt på isbjørn.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Det kommer frem i et brev Norsk Polarinstitutt (NP) har sendt til Sysselmannen, og som Svalbardposten har fått tilgang til.

 

I april observerte et forskerteam fra NP utstrakt ulovlig motorferdsel på østkysten, skriver Svalbardposten. Det dreide seg om flere turistgrupper og fastboende som var ute etter å få sett isbjørn.

Sysselmannen på Svalbard har etter å ha mottatt brevet, sjekket ut påstandene.

- Vi fikk flere meldinger om ulovlig trafikk på østkysten. Da vi patruljerte området så vi at det stemte, og vi snakket med flere som var for langt ute på isen og jaget de på land, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre til Svalbardposten.

Bryter forskrift

Forskriften som regulerer motorferdsel på Svcalbard, forbyr at man kjører ute på isen når man kan kjøre langsetter land. Nettopp for å beskytte isbjørnene mot skuelystne folk. Forskerne forteller likevel om stor trafikk.

- Det var ganske oppsiktsvekkende å se hvor mye ulovlig trafikk det var, sier Øystein Overrein ved NP.

Leder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Gjøse, avviser påstandene om at noen reiselivsoperatører bryter forskiftene for å vise frem isbjørn til turister.

- Jeg kan garantere at ingen turoperatører ferdes ulovlig på østkysten. Alle aktører som arrangerer turer dit er fullt klar over ferdselsforskiftene, og følger dem , sier Gjøse til Svalbardposten.