Hopp til innhold

Lavrov fratas tittel som æresdoktor ved UiT: – Han er sterkt delaktig

For første gang i historien har et norsk universitet tatt tilbake tittelen fra en æresdoktor.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

KONTROVERSIELL: Sergej Lavrov ble tildelt æresdoktorgrad ved UiT – Norges arktiske universitet i 2011. Nå har han blitt fratatt tittelen.

Foto: Evgenia Novozhenina

– UiT er i en slik situasjon at vi ikke lenger kan assosieres med en person som bryter folkeretten og påfører massive ødeleggelser. Det er helt i strid med alle våre verdier, og jeg støtter forslaget om at Lavrov fratas æresdoktortittelen, sa Jonas Stein, styremedlem ved UiT da styret møttes mandag ettermiddag.

UiT-Rektor Dag Rune Olsen uttalte i forrige uke at universitetet skulle drøfte æresdoktorgraden til den russiske utenriksministeren ved neste møte, den 17. mars.

Det var det mange som mente var altfor lenge til.

Jonas Stein. Førsteamanuensis, institutt for samfunnsvitenskap UiT.

KLAR TALE: Styremedlem Jonas Stein kom med en tordentale mot Sergej Lavrov og Russlands regime under dagens styremøte.

Foto: Anne Sofie Rønnfeldt / NRK

På mandagens ekstraordinære møte ble et enstemmig styre enige om å ta fra Lavrov tittelen.

– Det er få som har vært med på å bestemme at denne krigen skulle starte, og få som har mulighet til å avslutte den, sa styremedlem Maren Irene Gåre Bakkevoll.

– Dette er en protest mot regimet i Russland, og ikke det russiske folket. Men heller en solidaritet med russere som tar til gatene, og blir møtt med å bli fengslet for å utøve sine demokratiske rettigheter. Vi står i solidaritet med det ukrainske folket, og det russiske folket.

Møttes etter kritikk

Flere har de siste dagene vært kritiske til at ikke UiT var raskere på ballen med å fjerne russerens ærestittel, og dermed ta avstand fra Russlands invasjon av Ukraina.

Blant dem var stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H):

– Det er ingen ære i å bidra til alvorlige brudd på folkeretten ved å gå til krig mot uskyldige mennesker som tror på frihet og fred, sa politikeren på søndag.

Video Enighet om delelinjen i Barentshavet

Jens Stoltenberg kalte det en historisk dag da Norge og Russland ble enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet i 2010.

Også ansatte og studenter ved universitetet har tatt til orde for å fjerne tittelen de siste dagene.

Men det var ikke så enkelt. Universitetet hadde nemlig ikke retningslinjer for hvordan en slik ærestittel kunne bli fjernet, noe de nå skal arbeide med.

For bare noen måneder siden var Lavrov på besøk i Tromsø, hvor universitetet har sitt hovedsete. Den gangen var Norge og Russland forent i sin motstand mot EUs forslag om å forby oljeleting i arktis.

I dag er situasjonen med naboen i øst en ganske annen.

Lavrov og Søreide på Grenselandsmuseet i Kirkenes.

EN ANNEN TID: Sergej Lavrov og daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark i 2019.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Han er sterkt delaktig

Lavrov fikk tittelen æresdoktor samtidig som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. De hadde da nylig signert delelinjeavtalen mellom Norge og Russland, etter forhandlinger som hadde pågått i hele 40 år.

Jarle Aarbakke var rektor ved universitetet da Lavrov ble tildelt tittelen.

– Da var situasjonen en helt annen. Da var vi på en stigende bølge og fikk til mye i samarbeid med Russland, sier Aarbakke.

Aarbakke sier at han i dag er skuffet, sint og lei seg.

Jarle Aarbakke

SKUFFET: Tidligere UiT-rektor Jarle Aarbakke.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg har hørt Lavrovs uttalelser og sett hva han nå er med på. Jeg er enig med de som sier at han er sterkt delaktig. Det forandrer situasjonen for meg helt.

Han kaller det som skjer med forbindelsene til Russland for en «surrealistisk nedrivning av et forhold».

– Særlig i nord, hvor det har vært godt. Hovedutfordringen blir å bygge det opp igjen, sier Aarbakke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark