Bollemus ble mager-gnager

Da tjukke mus fikk tilsatt en type krepseolje i maten, ble de slankere. Dersom funnene kan overføres til mennesker, er dette veldig interessant for overvektige, mener forsker Anje Höper ved Universitetet i Tromsø.

Hvit mus

Mus som spiste fet mat, ble likevel ikke tykke når de fikk krepseolje attåt, fant forskere ved Universitetet i Tromsø ut.

Foto: Colourbox

Raudåteolje gjør fete mus slankere. Det konkluderer forskerne ved Universitetet i Tromsø med etter å ha gjennomført et prosjekt der de tilførte raudåtolje i kosten til musene. Raudåte er en art av hoppekreps som er rik på sunt, marint fett og har lite miljøgifter.

Gnagerne ble delt inn i fire grupper. Noen fikk vanlig musemat, andre fet musemat, en tredje gruppe fet musemat med raudåteolje og den fjerde fikk fet musemat, og etter sju uker fikk de tilført raudåteolje i maten.

Begge gruppene som fikk raudåteolje, skilte seg ut.

– Musene som fikk raudåteolje sluttet å legge raskt på seg. Vektkurven deres jevnet seg mer ut, mens musene som fikk fet mat uten olje fortsatte vektøkningen, sier Höper.

Dessuten fikk musene på raudåteolje bedret blodsukkerverdiene sammenlignet med de feite musene.

Sluttet å legge på seg

Resultatet er oppsiktsvekkede. For frem til uke syv utviklet alle musene som spiste fet mat seg ganske likt. De veide cirka 30 gram, men etter det skjedde det en forandring hos de to gruppene.

Ikke bare ble kroppens fettmengde redusert, men i tillegg ble musas fettceller mindre.

– Den såkalte lavgradsbetennelsen som kjennetegner fettvev med store fettceller ble kraftig redusert, noe som tyder på at cellene fungerer mer normalt, forteller forsker Anja Höper til uit.no.

Grunnen til at forskerne interesserer seg spesielt for bukfett, skyldes den negative helseeffekten av denne typen fett. For fett er ikke det samme uansett hvor det befinner seg på kroppen. Bukfettet setter seg rundt innvollsorganene, og øker risikoen diabetes.

– Redusert bukfett kan også forebygge hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk, sier Höper.

Neppe slankeeffekt av helsekost-piller

Raudåteoljen kalles også calanusolje og finnes som kapsler på helsekostbutikker. Årsaken til at raudåteoljen virker så positivt på fettcellene til musene er ikke avdekket. Men Höper advarer mot å tro at pillen er en slankepille.

Hennes kollega Rolf Jorde ved UiT har gjort en studie på effekten av calanusolje, som viste at forsøkspersonene som fikk denne oljen i kosten sin ikke mistet mer magefett enn de som fikk en vanlig type olje.

– Men vårt resultat er ikke endelig. Det kan være at endringene skjer først etter flere års inntak av calanusolje, sier Jorde til uit.no.