– Du kan bli slankere med lav innetemperatur

Lav innetemperatur er bra for vekta, ifølge ny undersøkelse. – Jeg er enig i at du forbrenner flere kalorier når det er kaldt, sier norsk lege.

Slank av kulde

Kjøligere omgivelser setter i gang stoffskiftet, du skjelver, hjertet slår raskere og huden nupper seg. Muskelaktiviteten holder kroppstemperaturen oppe, og øker kaloriforbruket, sier slankeekspert. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kim Jansson/Sinar 2 / NRK/Colorbox

Å ha det kaldt inne i huset er ikke bare bra for strømregningen. For kjølige omgivelser kan også være nyttig i kampen mot fedme, ifølge nederlandske forskere. Dette melder Norsk Helseinformatikk.

– Jeg er ikke i tvil om at innetemperaturen kan spille inn på vekta. Kjøligere omgivelser setter i gang stoffskiftet, du skjelver, hjertet slår raskere og huden nupper seg. Muskelaktiviteten holder kroppstemperaturen oppe, og øker kaloriforbruket. Musklene er kroppens kaloriforbrenningsovner, sier lege Svein Tyrdal til NRK.no.

Tyrdal har selv gått ned 18 kilo, og har tidligere vært avdelingsoverlege og senterleder ved Dagkirurgisk senter. Legen har også vært med på å skrive boken Fettet sitter mellom ørene.

Stein Tyrdal

Forfatter og ortoped Stein Tyrdal.

Foto: Nina Granlund Sæther

– Jeg har ingen konkrete data på hvor mange kalorier en kan forbrenne ved lavere temperatur, men jeg har selv kjent på kroppen hvilken helseeffekt den lave temperaturen gir, fortsetter ortopeden og forfatteren.

18–20 grader er optimalt

Den optimale innetemperaturen ligger på 18–20 grader, uansett kjønn og alder.

Hvis spørsmålet er om en blir slankere av lavere temperatur, så er svaret ja. Hvor mange klarer eksempelvis å stå i ro i 20 minusgrader å vente på toget? Kjølige omgivelser fører til bevegelse, og dermed økt kaloriforbruk. Jo flere OL-floker, jo bedre, enten det er OL eller ikke.

Tyrdal mener at det er like viktig å trene tankene som musklene for å redusere fettet.

– I tillegg til at lavere temperatur øker forbrenningen, fungerer også hjernen best ved et kjølig inneklima. Ingen klasserom bør ha en temperatur på over 20 grader. Da er konsentrasjonsevnen på topp. Hvis du velger å fokusere på at det er kaldt, har du feil fokus, sier han.

Så selv om en synes det er ubehagelig å ha det kjølig, bør en altså bite det i seg.

– En må ta et valg. Vil jeg ha det behagelig her og nå, eller vil jeg ha det behagelig på lengre sikt? Overvektige personer har som regel et solid isolasjonslag, og har ikke vondt av å senke temperaturen innendørs, sier Tyrdal.

Liten tro på badstua

Han stiller seg tvilende til mytene om at en forbrenner mer dess varmere det er.

– Riktignok går det med noen kalorier i å produsere svette i for eksempel badstua, men den største delen av vektreduksjonen er forbigående. Den skyldes en reduksjon av vannmengden i kroppen. Vannet erstattes fort igjen, og har ikke den samme effekten som fysisk aktivitet i kjølige omgivelser, sier han.

Tyrdal mener at det viktigste, dersom en vil ned i vekt, er å gjøre styrketrening.

– Kroppen forbrenner kalorier i hele 48 timer etter gjennomført styrketrening. Derfor anbefaler jeg å trene styrke annenhver dag. Det aller viktigste er å komme seg opp av sofaen. Dette med temperaturer er bare en liten kuriositet, men kan gi mening i det større perspektiv. I tillegg til at lavere innetemperatur kan gi utslag på badevekta, er det også hyggelig for lommeboka, sier Tyrdal.

Vitenskapelig bevist

Professor Jøran Hjelmesæth fra Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, støtter Tyrdal i hans teori om at en kan gå ned i vekt ved lavere temperatur.

Jøran Hjelmesæth

Professor Jøran Hjelmesæth fra Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold.

Foto: Sykehuset i Vestfold

– Kroppen trenger energi for å holde organene i sving, og når kroppen må produsere varme, forbrenner man mer, sier Hjelmesæth til NRK.no.
Han hevder at kulde øker produksjonen av brunt fett i kroppen, noe som forbrenner kalorier og avgir varme. Hjelmesæth peker på et eksperiment gjort av kanadiske forskere i 2012.

– Her ble friske, voksne og unge menn, utsatt for relativ kuldeeksponering, 25 til 18 grader, i tre timer. Resultatet viste at de nesten doblet hvileforbrenningen sin i de kjølige omgivelsene, og at økt varmeproduksjon i brunt fett forklarte omtrent halvparten av denne økningen, forteller han.

Forfatterne av studien tolket da sine resultater slik at det brune fettet brukte omtrent 250 kalorier for å produsere varme i løpet av de tre timene forsøket varte. Senere er også andre studier publisert som støtter teorien om at kuldeeksponering kan øke forbrenningen ganske mye.

– Men selv om forbrenningen øker når man fryser, er det ikke en særlig behagelig eller praktisk slankemetode, sier Hjelmesæth.

Likevel forteller han at dersom appetitten øker når man fryser, og spiser mer som en følge av kulde, kan vinninga gå opp i spinninga. Det forekommer imidlertid ikke forskning som tyder på det.

Flere helsefordeler

Seniorrådgiver for inneklima hos Astma- og allergiforbundet (NAAF), Nils Ledermann, kjenner ikke til at en lav innetemperatur kan brenne kalorier.

Nils Ledermann

Seniorrådgiver for inneklima hos Astma- og allergiforbundet (NAAF), Nils Ledermann.

Foto: Astma- og Allergiforbundet

– Jeg har aldri hørt om at man kan gå ned i vekt av å skru ned innetemperaturen. Likevel har de fleste det for varmt innendørs, og kan med fordel senke temperaturen til 20–22 grader, sier han.

Ledermann mener en lavere innetemperatur gir andre helsefordeler enn økt kaloriforbruk.

– Høy temperatur fører til at man får nedsatt konsentrasjonsevne. En kan oppleve luften som tørr og forurenset, samtidig som luften vil tørke ut slimhinner og øyne. Spesielt folk som bruker linser vil føle et ubehag ved høyere innetemperatur enn 22 grader i en kombinasjon med støvpartikler i inneluften, sier Ledermann.

Dersom du fryser ved 20–22 grader, anbefaler han heller å kle mer på seg, fremfor å skru opp varmen.

– Det er viktig å ta hensyn til at folk er forskjellige og har forskjellig behov. Dersom du er sammen med andre, anbefaler jeg at dere finner en middels temperatur, og at dere heller kler dere etter behov. Det er verken bra å være for varm eller for kald.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)