Hopp til innhold

– 5:2-dietten er ikke et mirakel

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør advarer spesielt unge jenter mot å følge den såkalte 5:2-dietten. Men hva går slankemetoden egentlig ut på?

Jente spiser

5:2-dietten har vært mye omtalt de siste månedene, men virker den?

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

5:2-dietten har vært mye omtalt de siste månedene. Det finnes mange bøker om metoden, og en av forfatterne er doktor Michael J. Mosley, som populariserte dietten i sin BBC-dokumentar «Eat, fast and live longer». I februar 2013 var Mosleys bok «The Fast Diet» nummer 1 på bestselgerlisten i England.

Tine Sundfør

– 5:2-dietten er ikke mirakel men en av veiene til et mål, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

Men hva er egentlig 5:2-dietten?

– 5:2-dietten går ut på at du fem dager i uken spiser som normalt, mens to dager i uken har du tilnærmet faste. Det innebærer et maksimalt inntak av 500 kalorier per dag for kvinner, og 600 kalorier for menn. Dette utgjør cirka en fjerdedel av dagsbehovet, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi helse, Tine Sundfør, til NRK.no.

De to fastedagene skal ikke være etter hverandre, og ja – du kan spise noe da også. Cirka 500 kalorier tilsvarer eksempelvis en boks med Cottage cheese, to spiseskjeer honning og 20 gram nøtter.

– De to dagene du faster trenger du ikke bare å drikke juicer, du kan også spise vanlig mat som grønnsaker, kyllingfilet, fisk og Cottage cheese på grunn av magre proteiner, utdyper hun.

Ikke for gravide og unge

Sundfør er overbevist om at 5:2-dietten er nok en trend, men advarer i mellomtiden gravide, ammende, unge jenter, og folk med et anstrengt forhold til mat mot å følge den.

– Noen av ulempene er det samme vi opplever når vi får i oss for lite mat. Vi er lite effektive, har dårlig konsentrasjon og er også preget av humørsvingninger, sier hun.

Faren for overspising utenom fasten er ifølge Sundfør til stede, men hun legger til at dette vil være individuelt på grunn av forskjeller både genetisk og psykologisk.

– Noen vil være stolt over at de har klart å faste, og fortsetter derfor å følge dietten til punkt og prikke, mens andre får god samvittighet og tillater seg en liten belønning, sier ernæringsfysiologen.

– Helt grusomt

5:2-dietten er ifølge Sundfør ikke veldig ulik andre dietter som innebærer et lavere kaloriinntak.

– En av fordelene ved denne dietten er at du ikke går så raskt ned i vekt. I tillegg bevarer du muskelmassen, mens fettet gradvis minsker, sier ernæringsfysiologen.

Hun understreker at selv om 5:2-dietten ikke er ekstrem i seg selv, vil fastedagene oppleves som ekstreme.

– Jeg tenker for min egen del at et daglig inntak på kun 500 kalorier ville vært helt grusomt. Jeg hadde vært kjempesulten, hatt vondt i hodet og hatt lite energi. Det er helt feil dersom folks tankegang blir at det sunneste er å leve på 500 kalorier dagen, sier hun.

Varige endringer er nøkkelen

Men skal du følge en diett, oppnå ønsket vektreduksjon, og klare å holde deg der, er det en viktig ting å huske på. Det er en livslang forpliktelse.

– Ordet diett synes jeg er misvisende, for jeg tror mange forbinder det med noe man gjør en periode. Skal man få ned vekten og holde den der, innebærer det varige endringer, sier hun.

Ernæringsfysiologen pleier derfor ikke å anbefale noen spesifikk diett, men oppfordrer heller til å få en oversikt over hva som spises fra dag til dag.

– Kartlegg ditt eget kosthold, dine aktivitetsvaner, få faglig hjelp, og finn et opplegg som passer deg. Det er viktig at du tenker på hva du ønsker å ta vare på, men også hvilke goder du er villig til å gi slipp på, sier Sundfør, og understreker at 5:2-dietten ikke er et mirakel, men en av veiene til et mål, sier hun.

Skeptisk

Espen Espelund, daglig leder Fitnessbloggen

Espen Espelund i Fitnessbloggen er skeptisk til 5:2-dietten, og tror den kan gi dem som følger den et usunt forhold til kosthold.

Foto: Privat

Espen Espelund, daglig leder av Fitnessbloggen, har litt blandede følelser for 5:2-dietten.

– Det kan være en grei måte å få ned inntaket av kalorier på, men jeg er skeptisk til at folk skal få den dietten enkelt forklart, og ende med å faste, og overspise om en annen, sier Espelund til NRK.no.

Espelund er overbevist om at 5:2-dietten er nok en trenddiett som vil avta med tid.

– Jeg regner med at de fleste vil oppleve det som såpass ubehagelig nesten ikke å spise noe to dager i uken at dietten glir ut om noen måneder, sier han.

Det er ikke nødvendigvis lett å finne veien til et sunnere kosthold, eller vite hvordan man skal forholde seg til egne matvaner. Espelunds råd er enkle:

– Sett deg ned med penn og papir, og kast et ærlig blikk på vanene dine, hvor du egentlig overspiser og hvilke situasjoner som fører til det. Du vil fort finne ut hvorfor du ligger på sofaen, ser TV og spiser når du egentlig ikke er sulten. De fleste vet stort sett hvorfor, og mange ganger er svaret at du kjeder deg, sier han, og oppfordrer:

– Vær kreativ, og finn måter du kan få inn sunnere mat i kostholdet ditt oftere.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)