Hopp til innhold

Tvillingene Emil og Live døpes med hele landet som publikum

I den 169 år gamle domkirka står 600 sitteplasser tomme når tvillingene Emil og Live skal døpes. Ei skuffa bestemor og slekt over hele landet må følge seremonien på NRK2.

Storesøster Hedda, Emil, live og mamma Kine Barosen.

Storesøster Hedda, Emil, Live og mamma Kine Barosen klar til dåp.

Foto: PRIVAT

– Det blir veldig spesielt, men vi har strøket bunadskjortene, dressen til mannen er klar og vi skal bake ei kake. Det blir en liten markering selv om dagen ikke blir som planlagt.

Kine Barosen

Kine Barosen skal døpe tvillingene uten venner og familie til stede.

Foto: Privat

Det sier Kine Barosen som sammen med ektemannen Kim ble foreldre til tvillingene Emil og Live for fire måneder siden. Sammen med storesøster Hedda (4) har de i vinter planlagt dagen hvor venner og familie skal samles til dåpsfest.

Koronaviruset Covid-19 setter dog en stopper for det.

Regjeringen og FHI har satt strenge retningslinjer etter at viruset slo til. Alle kirkedører i landet er stengt, og flere har vært nødt til å utsette dåp, bryllup og følge begravelsen til sine nærmeste på datamaskinen.

– Vi har bestemt oss for å døpe ungene som planlagt. Hvis vi venter til høsten med selve dåpen er ungene blitt store og litt mer krevende å håndtere, smiler Barosen.

Direktesendt dåp

Søndag klokken 11:00 slår kirkeklokkene for tvillingene. I kirkerommet i ærverdige Tromsø domkirke fra 1800-tallet er mamma, pappa, storesøster, prostiprest Lill Sæterbø Kjølaas og sogneprest Kjell Riise vitner. Ingen besteforeldre, faddere eller slekt får møte opp.

– Det er dessverre noen skuffa familiemedlemmer, spesielt bestemor. Vi hadde alle sett veldig frem til dagen, men det får bli som det blir, sier Barosen.

Tromsø domkirke

Tromsø domkirke i Tromsø sentrum.

Til stede i kirkerommet er også flere NRK-ansatte. Sammen med Tromsø kommune har NRK kommet frem til at det er forsvarlig å gjennomføre den planlagte direktesendte gudstjenesten palmesøndag.

At tvillingene Emil og Live får direktesendt dåp foran titusener av nordmenn var hell i uhell for Barosen og familien.

– Vi har familiemedlemmer i Trondheim, Bergen og London som kan få med seg dåpen, og det er fint.

Avisa iTromsø omtalte saken først.

Foreslo snøborg og pølser på dåpsdagen

Prostiprest Jill Sæterbø Kjølaas og sogneprest Kjell Riise har ikke har opplevd en gudstjeneste med en nesten tom Tromsø domkirke.

Jill Sæterbø Kjølaas

Prostiprest i Tromsø domkirke Jill Sæterbø Kjølaas.

– En gudstjeneste handler om å samles i fellesskap, men nå får vi ikke samles fysisk. Samtidig blir vi å ha ei stor menighet av seere der ute siden det blir direktestrømmet. TV -og radiogudstjenester har vi hatt før, men forskjellen er at det er det eneste alternativet folk har nå, sier Kjølaas.

Hun og Riise skal gjøre sitt beste for at publikum og familien Barosen får en fin opplevelse.

For i en unntakstilstand som den verden står i nå, kan det være utfordrende å huske hva en faktisk skal når det meste i hverdagen er annerledes, utsatt eller avlyst.

Ektemann Kim Barosen, far til dåpsbarna og fire år gamle Hedda, spurte nemlig kona hva familien hadde for planer i dag.

– Han foreslo nylig at vi kunne bygge snøborg og grille pølser siden værmeldingen var bra. Jeg måtte minne han på at vi skulle døpe ungene denne søndagsformiddagen. Kanskje blir det utelek og pølsegrilling etter dåpen, smiler Kine Barosen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark