Hopp til innhold

Stenger kirkedørene i hele Norge – vil trøste og berolige på nett

Vanligvis åpnes kirkedørene når en krise rammer Norge. Med nedstengte kirker forbereder norske prester seg på å møte usikkerheten og engstelsen på nettet.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

Atle Sommerfeldt sier det er svært uvanlig at to gudstjenester på rad avlyses i hele landet.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Alle kirker i Norge er stengt de neste to ukene. Biskop Atle Sommerfeldt i Borg sier at det har ikke skjedd i «manns minne».

– Derfor ruster vi opp vår digitale kommunikasjon og prøver å gjennomføre forkynnelse og bønnefellesskap digitalt, sier han.

Dette er noen av tiltakene som er igang:

  • Opprettet en bønnevegg
  • Nettprestene på nettkirken.no har utvidet sine åpningstider.
  • En musikkandakt fra Oslo domkirke ble fredag ettermiddag sett av nesten 40.000 på Facebook-sidene til Den norske kirke.

Trøster titusenvis på nett

Lørdag kveld vil Kari Mangrud Alvsvåg, som er prost i Sarpsborg og Halden og fast andaktsholder i NRK, lede en ny gudstjeneste som skal strømmes. Hun sier det er paradoksalt å stenge dørene i en tid hvor mange er engstelige eller urolige.

– Vanligvis åpner vi kirkens dører når en krisesituasjon oppstår, men nå stenger vi dem. Da er det viktig å være nær på andre plattformer, sier hun.

Rundt 70 prosent av den norske befolkningen er medlem av Den norske kirke. Alvsvåg har de siste dagene trøstet titusenvis av mennesker på nett med sin korona-bønn, som er spilt av rundt 45.000 ganger på Facebook.

Prost Kari Mangrud Alvsvåg tok til internett for å be en bønn for de som rammes av koronaviruset.

Prost Kari Mangrud Alvsvåg tok til internett for å be en bønn for de som rammes av koronaviruset.

Kommentarfeltet under er fylt av hjerter og takknemlige ord.

– Jeg hadde ikke drømt om at det skulle nå sånn ut, sier Alvsvåg.

Det var Vårt Land som omtalte korona-bønnen først.

Alvsvåg sier hun tenker mye på dem som nå blir mer alene i hverdagen.

– De som er mye alene til vanlig blir enda mer isolert nå som de vanlige møtepunktene er avlyst. Men man skal ikke undervurdere fellesskapet man kan finne via nett. Barn og unge har lært oss at det er et viktig sted å være sammen. Kanskje kan vi litt eldre også lære oss at det kan være et gode når vi ikke kan være sammen på vanlig måte, sier hun.

Fortsatt begravelser og vielser

Flere andre kirkesamfunn har gjort samme vurdering som Den norske kirke og avlyst sine arrangementer. I Den katolske kirke er messeplikten midlertidig opphevet.

Ifølge avisa Dagen kan det bety at det for første gang kan bli aktuelt å permittere ansatte i Den norske kirke. Men selv om gudstjenestene er avlyst, vil det fortsatt bli arrangert kirkelige handlinger flere steder.

– Det er ikke slik at det er forbud mot mindre grupper, så det vil fortsatt bli arrangert begravelser, dåp og vigsler, men med færre til stede, sier biskop Atle Sommerfeldt, som er konstituert preses.