Hopp til innhold

Turistfølge angrepet av isbjørn på Svalbard – en person er skadd

LONGYEARBYEN (NRK) Et utenlandsk turfølge ble angrepet av isbjørn ved Fredheim på Svalbard, og en person er skadd. Bjørnen er skutt.

Longyearbyen sykehus

Den skadde ble fraktet til sykehuset i Longyearbyen på Svalbard.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

– Det vi vet, og det vi går ut med, er at et turfølge på seks personer er angrepet av bjørn ved Fredheim. En person fikk skader i ansiktet og en arm, og er henta inn med helikopter. Bjørnen er skutt, sier sysselmannsførstebetjent Vidar Arnesen til Svalbardposten.

Skadene på personen er ikke livstruende. Ytterligere informasjon om turfølget eller hendelsesforløpet er foreløpig ikke kjent.

Fra direktesending på NRK.no.

Sysselmannen fikk vite om hendelsen like før klokka 06.30 torsdag morgen.

– Personen som ble angrepet, ble fløyet til Longyearbyen, og legen her bekrefter at det kun er snakk om sår, og at vedkommende er lettere skadd. I tillegg ble en person tatt med til behandling

Det er fem-seks mil å kjøre med scooter til Fredheim, nordøst for Longyearbyen.

– Vi etterforsker på stedet, men har ikke total oversikt over hendelsesforløpet ennå, sier Arnesen. Han kan foreløpig ikke si noe om hvilket land reisefølget kommer fra eller hvordan de hadde kommet seg til Fredheim.

Svalbard

ARKIVBILDE: Dette bildet av Fredheim-området ble tatt sist helg.

Foto: Nina Einem / NRK

Svært mange turister

Den siste uka har en isbjørn vært observert nesten daglig i området ved Fredheim og i Tempelfjorden på Svalbard. Det er mye sel i området nå, og bjørnen har derfor holdt seg i området – der den er observert av turister, får NRK opplyst.

Det siste dødelige isbjørnangrepet på Svalbard var i 2011 da en britisk skolegruppe ble angrepet. En 17 år gammel elev mistet livet.

Fredheim, Svalbard

Det er nå svært mange turister på Svalbard, i forbindelse med solformørkelsen i morgen fredag.

I Longyearbyen på Svalbard bor det til daglig rundt 2000 mennesker. Øygruppa Svalbard er ett av to bebodde steder på kloden som vil få en total solformørkelse på fredag, og trolig vil det være mellom 1500 og 2000 besøkende i byen som ligger på 79 grader nord.

Christin Kristoffersen

Lederen for lokalstyret er glad for at det ikke gikk verre. – Delta på organiserte arrangement og hold dere nær byen, er hennes oppfordring til turistene.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Leder for lokalstyret i Longyearbyen, Christin Kristoffersen, sier at hun er lettet over at det ikke gikk verre.

– Isbjørn er en levende realitet på Svalbard, og vi har gjort mye for å informere alle tilreisende om dette, sier hun. Jeg er glad for at det bare er snakk om lettere skade, det kunne gått så mye verre.

– Jeg vil oppfordre alle som er kommet de siste dagene til å delta på organiserte aktiviteter og å holde seg nært byen, sier Kristoffersen.

Sysselmannen skal holde en pressekonferanse senere i dag.

Saken oppdateres.