Hopp til innhold

Turismen rett til værs i nord

Stadig flere turister fra utlandet besøker Nord-Norge. Regjeringen ønsker nå at hele landet tar del i gullgruven reiselivsnæringen er.

Nordlys

Veksten av utenlandske gjestedøgn er størst i Tromsø-regionen.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Selv om nordmenn er den største turistgruppen, legger stadig flere utenlandske turister ferien til Norge.

2016 var et rekordår for reiselivet i hele landet. Men særlig i Troms og på Svalbard har antall utenlandske gjester økt markant, med henholdsvis 32 og 23 prosent.

Troms topper dermed fylkeslisten over størst vekst i hele landet. Nordlyset, det grønne og lilla lyset som danser over himmelen er den største årsaken til økningen.

Nordlyset har gjennom årtusener fanget og begeistret mennesker under polarhimmelen.

Men også hvalturismen har hatt en eksplosiv økning her i nord.

Satser på reiseliv

Næringsminister Monica Mæland på Svalbard

Her fra næringsminister Monica Mæland besøkte Svalbard tidligere i år.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Regjeringen jobber for at Norge skal ta en større del av den internasjonale veksten i reiselivet, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Nordlysturistene er svært attraktive turister da de bruker mye penger på ferien sammenlignet med andre turister. Gjennomsnittlig bruker en utenlandsk nordlysturist 2560 kroner i døgnet. Totalt la turister til Nord-Norge igjen 1,6 milliarder kroner i regionen i vintersesongen 2016.

– Vi er kanskje mest kjent for nord, fjord og fjell, men vi har fantastiske opplevelser og tilbud over hele Norge. Vi ønsker flere turister, som legger igjen mer penger. Da må vi løfte frem hele landet, sier reiselivsminister Monica Mæland.

Hun mener reiseliv er en viktig næring for fremtiden.

– I løpet av det siste året har jeg møtt reiselivsbedrifter fra Svalbard i nord, til Kristiansand i sør. Vi har fått mange innspill til den nye reiselivsmeldingen, som vi skal legge frem på nyåret, sier Mæland.

Flest turister i Hordaland

Nord-Norge har hatt en sterk økning i gjestedøgn fra USA, Asia og Sør-Europa. Men også briter og tyskere tiltrekkes av nordlyset, Hurtigruten og vinteropplevelser uten ski.

På topp fem-listen over utenlandske turister som kommer til Norge finner vi Tyskland på førsteplass, deretter Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland.

Hordaland var det fylket med flest antall utenlandske gjestedøgn i perioden januar til oktober. De passerte nesten 1,3 millioner besøkende fra utlandet.

Fylkene med høyest vekst

Fylke

Antall utenlandske gjestedøgn

Vekst i prosent

Troms

396.776

32

Svalbard

49.564

23

Hedmark

278.644

22

Møre og Romsdal

482.655

18

Sogn og Fjordane

658.084

15

Buskerud

599.619

15

Nord-Trøndelag

97.966

15

Østfold

105.080

14

Nordland

514.315

12

Hordaland

1.287.867

12

Ekspander/minimer faktaboks