Hopp til innhold

– Er dette starten på slutten på hvaleventyret?

– Jeg er redd turistbransjen, fiskere og andre må belage seg på at hval- og sildeeventyret her langs kysten nå kan gå mot slutten, sier professor og biolog Audun Rikardsen.

Første hval i Tromsø vinter 2015

Her er den første hvalen som i fjor vinter tok plass i fjorden utenfor Tromsø. Det ble starten på en eventyrlig sesong for hvalturismen. I år glimrer den med sitt fravær.

Foto: Audun Rikardsen

Hvalsesongen på yttersiden av Tromsø har vært en stor turistattraksjon i flere år, og folk strømmer til havet for å se på etegildet som foregår rett utenfor husveggen vår.

Audun Rikardsen

Professor og biolog Audun Rikardsen er også en verdenskjent naturfotograf. Han har særlig gjort seg kjent ved å ta spektakulære bilder av hval, ørn og nordlys her i Nord-Norge.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Bedrifter har gjort seg store penger på å ta med skuelystne nært på hvalen, og hvalsafari her i Tromsø har tatt opp kampen mot nordlysturistene.

Men i år har det aldri tatt helt av, ikke som tidligere, og det er også betydelig mindre sild. Det betyr igjen mindre hval, og særlig knølhvalen, sier professor og biolog Audun Rikardsen ved UiT Norges arktiske universitet.

– Det er nesten tomt for sild, erkjenner han.

Det kan hende vi nå holder på å fiske ut den delen av sildebestanden som har hatt tradisjon å komme inn til kysten her de siste årene. Men fiskebåtene har også tiltrukket seg kvaler som spiser rundt nøtene.

– Trolig har nok hvalene spist like mye sild her totalt sett som det fiskebåtene har fisket, men er vi nå kommet til et punkt hvor vi er på vei å bli helt fisketom i fjordene utenfor Tromsø, spør Rikardsen retorisk i et åpent innlegg på Facebook.

Hvalbåter i Tromsø

Hvalbåtene står i kø om morgenen i Tromsø for å ta med turister og tromsøværinger for å se på hvalene.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Slutten?

Han påpeker at det kan være tilfeldige, naturlige forhold som gjør at det er mindre sild i fjordene enn tidligere. Men et stort fisketrykk hjelper ikke på å beholde de få hvalene som fortsatt er her.

– Er dette starten på slutten på eventyret? Jeg er en av dem som liker å ha alle fiskebåtene her i fjorden, det skaper liv og røre og hele fjorden lever sammen med hval, fugl og folk. Men kanskje burde vi nå forsøke å spare på det lille som er igjen her, skriver biologen.

Han tror vi er i ferd med å framskynde at silden forlater fjordene for godt.

– Jeg håper jeg tar feil, og at det vil ta seg opp igjen. Men jeg er redd turistbransjen, fiskere og andre må belage seg på at hval- og sildeeventyret her langs kysten nå kan gå mot slutten, sier Rikardsen.

Stein-Are Paulsen

Daglig leder i hvalaktøren Arctic Explorer, Stein-Are Paulsen, sier han får mange spørsmål om hvor silden er blitt av.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Flytter etter

Også de i hvalsafari-bransjen har merket at silda forsvinner. I år har store aktører fra Island og Andenes tatt turen for å ta del i eventyret, og slik får også de lokale hvalaktørene informasjon om hvor de skal ta turen.

– Det er mange som har spurt når silden kommer inn. Men det er det som er så greit med båt, vi bare flytter båten etter, sier daglig leder i Arctic Explorer, Stein-Are Paulsen.

Han innrømmer at det er et uforutsigbart yrke.

– Men hvis man vil fortsette, og vil satse, så er det måten å gjøre det på, sier han.